Nebojša Glogovac: Ulogu u seriji "Ravna Gora" posvetio sam svom dedi

Nebojša Glogovac: Ulogu u seriji "Ravna Gora" posvetio sam svom dedi

Autor: | 17/11/2013

0

Svojim maestralnim glumačkim umećem četrdesetčetvorogodišnji glumac Nebojša Glogovac odavno je osvojio publiku, koja s velikom radošću gleda svaki projekat u kome učestvuje ovaj vrsni umetnik. Osim zadivljujućih uloga u filmovima i televizijskim serijama, veliki trag je ostavio i u pozorištu. U moru izvanrednih glumačkih ostvarenja posebno mu je draga uloga generala Draže Mihajlovića u seriji "Ravna gora", koja je počela da se emituje na "Radio-televiziji Srbije".
- Apsolutno se nisam dvoumio da li da prihvatim ovu ulogu, već sam bio počastvovan pozivom Radoša Bajića. Osećao sam se vrlo dobro tokom rada. Kada sam pročitao scenario i shvatio da u njemu nema loših namera i da je apsolutno pošten i prema jednoj i prema drugoj strani, i prema četnicima i prema komunistima, želeo sam da budem deo tog projekta. Nije bilo moguće ispričati ovu priču ranije, ali došao je trenutak i mislim da smo jako dobro uradili taj posao - počinje priču za "Hello!" Glogovac koji tvrdi da je za ovu seriju i emotivno vezan jer je njegov deda Gavrilo proveo deset godina u zatvoru jer nije želeo da se bori sa partizanima u Drugom svetskom ratu.
- Moj deda je deset godina bio u zatvoru u Foči zato što nije hteo da ide u partizane i to je bilo neobično teško. On nije bio deo kraljeve vojske, ali je bio tradicionalista, tako da mu je bila potpuno strana ideja da sada neki partizani dođu po njega i vode ga u borbu. Branio se od toga, kao i drugi ljudi u njegovom selu i zbog toga je završio u zatvoru, mogao je da bude i streljan, ali se, na sreću, izvukao. Celog mog života ta priča je bila prisutna i veoma me je interesovala. Moji roditelji su bili oprezni i nisu mi često pričali o tome da kao dete to ne prepričavam drugarima, jer u to vreme pričanje takvih priča moglo je da vam ugrozi bezbednost - iskren je Nebojša koji je svom starijem sinu dao ime Gavrilo, upravo po dedi, dok je za mlađeg odabrao Miloš.
- Ovom serijom na neki način odužujem se i mojoj porodici. Deda je bio moj idol i moj najdraži lik u celoj familiji. Potpuno sam ga obožavao. Nije mi mnogo pričao o svojim zatvorskim danima, jer sam bio mlad kada je on umro. Ali zato me je redovno stavljao na konja i igrali smo se tako što sam ja bio njegov vojvoda. To su neke zaista lepe uspomene - priseća se jedan od naših najboljih glumaca.
Ovaj višestruko nagrađivani dramski umetnik već dve decenije u skladnom je braku sa slikarkom Minom Glogovac, koja mu je najveća podrška. Ipak, o svom porodičnom životu retko govori u javnosti i trudi se da svojim sinovima, petnaestogodišnjem Gavrilu i trinaestogodišnjem Milošu, priušti normalno odrastanje bez medijske pažnje.
Glogovac je oduševljen serijom "Ravna gora", smatra da će izazvati veliku pažnju gledalaca i toplo je preporučuje svima koji žele da bolje sagledaju sadašnjost.
- Mislim da i mlađim generacijama može da bude zanimljiva ova priča čije se posledice i danas vide. Sve što se može pogledati u seriji je istinito i zasnovano na činjenicama tako da bi trebalo da ih zanima ako su istraživačkog duha - zaključuje Glogovac.

Piše: Ivana Nikolić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin