Kako se čuvaju pravi biseri

Kako se čuvaju pravi biseri

Autor: | 25/11/2013

0

Bisere uvek držite odvojeno od ostalog nakita, negujte ih najboljim sredstvima za čišćenje koja su vam na raspolaganju i rukujte sa njima sa dužnom pažnjom

Biseri, oni skupoceni i pravi, prelepe su male "dive" u vašoj kutiji za nakit i očekuju da se prema njima tako i ponašate. Uvek ih držite odvojeno od ostalog nakita, negujte ih najboljim sredstvima za čišćenje koja su vam na raspolaganju i rukujte sa njima sa dužnom pažnjom, u najmekšim rukavicama!

Ako se prema biserima budete tako ponašali, godinama ćete ih nositi i uvek izgledati vrlo skupoceno i otmeno. Biser sadrži naslage sedefea, supstance veoma slične zbunoj gleđi. I baš kao i zubna gleđ i sedef je vrlo osetljiv na različite vrste kiselina poput onih koje sadrže parfemi, sprejevi za kosu, sapuni i drugi kozmetički preparati.

Zato ih uvek stavljajte pred sam izlazak, tek pošto ste se kompletno obukli, našminkali i napravili frizuru. Uz to, svaki biser je veoma nežan na dodir i ne treba ga držati pored ostalih dagocenih "kamenčića" ili metala, oštrih linija i ivica, jer ga mogu oštetiti. Zato bisernu ogrlicu ili narukvicu čuvajte u posebnoj pregradi, fiočici ili kesici od najfinijeg materijala. A pošto biseri, s vremenom, mogu pokupiti i masnoću s vašeg tela i uprljati se, treba ih povremeno, vrlo nežno protljati jelenskom kožicom.

Nemojte da ih perete! Jesu nastali u vodi, ali im voda u njihovom "zrelom dobu" nikako ne prija, jer ako prodre kroz rupicu gde su probušeni, izazvaće oštećenja. Kada čistite bisere, možete ih na kratko potopiti u aceton jer ih, za razliku od amonijaka ili sirćeta, neće nimalo oštetiti. Biseri ne trpe ni toplotu, pa kutija u kojoj ih držite ne sme biti direktno izložena sunčevim zracima.

Izvor: novosti.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin