Jelena Ristić: Pomaže porodicama u krizi da zadrže svoju decu

Jelena Ristić: Pomaže porodicama u krizi da zadrže svoju decu

Autor: | 03/12/2013

0


Dan posle završetka "Dejvis kupa", koji je igran u našem glavnom gradu, Novak Đoković spakovao je kofere i krenuo put Južne Amerike, kako bi odigrao dva egzibiciona meča, čiji sav prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe. Iz sličnih razloga njegova verenica Jelena Ristić ostala je u Srbiji da bi se posvetila radu Fondacije Novak Đoković, na prvom mestu projektu "Porodični saradnik". Lepa i humana devojka našeg najboljeg sportiste u društvu svoje saradnice Aleksandre Radujko posetila je dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici u Beogradu, gde se sastala sa porodičnim saradnicima, njih šesnaestoro iz Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada, gradova u kojima je ovaj projekat počeo. Sa širokim osmehom, odevena u crno-beli džemper i pantalone, bez šminke, Jelena se strpljivo upoznavala sa ljudima u koje je od početka akcije verovala.
- Ovo je projekat u koji ulažemo mnogo nade. Bez vas mi ne bismo uspeli jer možete imati sve, ali ako nemate ljude koji će ovu uslugu sprovoditi, “Porodični saradnik” ne može da uspe. Kada vas vidim sa toliko entizujazma, znam da smo na dobrom putu i da ćemo sigurno pomoći porodicama da prevaziđu krizu koja ih je zadesila - rekla je Jelena Ristić, naglasivši da je cilj projekta „Porodični saradnik“ da ojača porodice u krizi, kako deca iz njih ne bi bila izmeštana u domove ili hraniteljske porodice.
- Cilj ovog projekta je da porodični saradnik redovno posećuje porodicu i pruža im podršku u rešavanju svakodnevnih izazova. On bi trebalo da predstavlja svojevrsni „most“ između porodice i zajednice i da pomaže, na primer, pri upisu deteta u vrtić, u prikupljanju administrativnih dokumenata za obezbeđivanje finansijske podrške porodici, uključivanju članova porodice u lečenje, dece u kreativne ili sportske aktivnosti u zajednici. Fondacija ga finansira sa sedamsto pedeset hiljada dolara tokom tri godine, a partneri su “Unicef” i Vlada Srbije, Ministarstvo rada i socijalne politike - rekla je Jelena koju je zanimalo kako prvih pedeset porodica, koje su počelo da koriste usluge, prihvataju porodične saradnike, da li ih doživljavaju kao prijatelje i sa kakvim problemima se suočavaju zbog čega im je potrebna podrška. Bila je zatečena kada je čula da svaki od radnika ima oko trista slučajeva godišnje, ali i ohrabrena jer su i oni potvrdili da je “Porodični saradnik” usluga koja je više nego neophodna sistemu socijalne zaštite u Srbiji.
Boravak u Srbiji verenici Novaka Đokovića veoma je prijao, naročito zbog dobrih rezultata humanitarnog fonda koji nosi ime našeg najboljeg sportiste. Posle burne radne godine, ispunjene brojnim teniskim turnirima, koji su podrazumevali mnogo putovanja, a pre svega napornog rada, i drugim plemenitim aktivnostima, Jelena i Novak planiraju da uskoro otputuju na neku egzotičnu destinaciju, gde će na miru proslaviti veridbu i odmoriti se.

Piše: Jelena Popović, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još