Situacije kojih se svaki roditelj stidi

Situacije kojih se svaki roditelj stidi

Autor: | 23/12/2013

0

Većina roditelja smatra da bi mogli biti mnogo bolji, a ima i situacija kada se stide, bilo zbog sebe, bilo zbog deteta, i kada bi najradije želeli da u zemlju propadnu. Stručnjaci će vam pomoći da se malo opustite, i da shvatite da je to što dajete od sebe sasvim dovoljno, kao i da u nekim situacijama treba sebi da prestanete da prebacujete.

1) KADA POPUSTITE PRED DETETOVOM HISTERIJOM

Ako se uzme u obzir podatak da 70 odsto dece dobija napade histerije kada ne dobiju ono što žele, sasvim je razumljilvo da roditelji, budući pod pritiskom, često reaguju tako što popuste i udovolje detetovoj želji. Svi znamo da je najbolje ignorisati njegovo ponašanje, ali - niko nije savršen.  Ako odaberete da uradite ono što je najbolje u trenutku kada situacija zahteva hitno rešenje, a to je da mu kupite to što želi i što pre izađete iz samousluge, to je često i najbolje što možete da uradite.

2) NE KUPATE DETE SVAKI DAN

Svakodnevno kupanje ionako nije dobro za dečiju nežnu kožu, jer je lišava njenih prirodnih ulja. Američka akademija pedijatara preporučuje dva puta nedeljno kupanje za bebe (ostalim danima im možete očistiti lice, vrat, ruke i guzu).

3) AKO IZGUBITE KONTROLU NAD SOBOM DOK VOZITE

Događa se da i najstaloženiji od nas izgube živce u toku vožnje dok su sa decom u automobilu i počnu da psuju druge vozače. Posle izliva emocija propraćenih ružnim rečima, obično počnemo da osećamo stid pred rođenom decom. U takvim slučajevima pomoći će vam da dišete duboko, a koristiće i da pustite neku smirujuću muziku.

4) KAD PROPUSTITE NJEGOVU ILI NJENU PREDSTAVU

Ako prihvatite da je savremen život kao život ubačen u treću brzinu, onda je sasvim moguće da se desi i tako nešto “strašno”, kao što je da ne stignete da pogledate školsku predstavu vašeg mališana. Ako vi možete da prihvatite tu činjenicu, i da nastavite dalje, umesto da se izvinjavate i govorite koliko se loše osećate, i sebe osuđujete, onda će pre i vaše dete prebroditi tu situaciju i njemu će biti lakše.

5) MISLITE DA MU NE POMAŽETE DOVOLJNO U DOMAĆIM ZADACIMA

Vaš posao nije da radite stvari umesto njega. Dovoljno je da porazgovarate o tome šta ima za domaći, iz kojih predmeta, koje lekcije, jer to pokazuje vaš interes.

6) ŠTO UVEK ŽURITE
Nemojte se stideti što se svakodnevni život ne odvija lagano i po planu, bez vikanja i požurivanja ostalih ukućana. Ali se, zato, pobrinite da bar vikendom, bar nedeljom, malo usporite. Svima će vam prijati.

7) AKO VAM KOLAČI NE USPEJU

Nemojte se osećati neprijatno ako vam kolači ne uspeju i nisu kao na slici iz časopisa. Svako u nečemu ima prednost i u nečemu je bolji. Neke mame bolje spremaju torte, a druge su, kao vi, na primer, bolje u nečemu drugom.

8) AKO ŽELITE DA IH ŠTO PRE STRPATE U KREVET

Možda sebi prebacujete što vas klinci nerviraju uveče i što neće da idu na spavanje. U stvari, deci je potreban određeni ritam koji se ponavlja svaki dan, tako da je poželjno da idu na spavanje u određeno vreme.  Isto tako,  i odraslima je potrebno da napune baterije. I upravo ta dva, tri sata uveče, ako ih imate samo za sebe i partnera, mogu igrati bitnu ulogu u tome kako funkcionišete tokom ostatka dana.

9) KAD VIČETE I PSUJETE

Malo nas ima toliku kontrolu nad sobom da nikad ne psuje i ne povisuje ton, ali se većina loše oseća posle izgovorenih psovki. Poznato je da deca iz kuće nose vaspitanje, ali, ne zaboravite i da će u školi sve psovke već čuti od drugara, i stoga ne svaljujte svu krivicu na sebe.

10) ČOVEK OD KRVI I MESA GREŠI - ALI UME DA SE IZVINI

Strogo roditeljstvo je opet, čini se, u modi. Troje od deset roditelja priznaje da “maksimalno pritiskaju” svoju decu. Pored toliko raznih stilova roditeljstva i saveta koji nam se svakodnevno nude, praktično je nemoguće biti konzistentan i dosledan, pa zato i vi možete preterano reagovati na neku manju sitnicu. Ako vam je zbog toga neprijatno, izvinite se i objasnite zašto ste tako reagovali. Niko nije savršen, a za dete je dobro da shati da odrasli ponekad greše, ali i da posle greške čovek treba da se izvini.

11) SVAĐANJE PRED DECOM

Deca mnogo nauče o međuljudskim odnosima gledajući svoje roditelje kako se ponašaju, i pri tome otkrivaju da ljudi mogu da se pomire i da se dalje vole, čak i pošto među njima padnu teške reči.
- Iskazivanje besa ne čini nas manje dobrima ili manje ljudima - samo nas čini živim bićima- reči su mame trogodišnjeg mališana.

12) AKO VAM DETE NIJE OBUČENO TIP-TOP

Svi znamo da postoje majke čija su deca uvek savršeno doterana, ali se ne zapitamo po koju cenu uspevaju da održe tako visoke standarde. Ako vam je neprijatno što vaše dete nema najnovije patike ili čizme, pomislite da je za vašeg mališana najvažnije da se lepo igra i da mu je vreme ispunjeno lepim događajima, a ne da bude najlepše obučen u bloku.

Izvor: zena.blic.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: Deca roditelji

Najnovije vesti