Zdravlje: Praznične svetkovine i ishrana

Zdravlje: Praznične svetkovine i ishrana

Autor: | 14/01/2012

0

U vreme praznika ljudi više jedu, manje se kreću, što, naravno, ostavlja traga na organizmu. Kako posledice ne bi bile trajne i kako biste povratili snagu i energiju, priuštite organizmu kvalitetno čišćenje. Najbolju detoksikaciju organizmu osiguravaju voće i povrće, voda i čajevi.
Praznični dani su uglavnom period kada se u kući više jede i kada se ne vodi mnogo računa o količini unetih kalorija. U skoro svakom domu na stolu će biti ruske salate, sarme, pečenja, sosovi, podvarci, ajvari. Za decu ovi praznici mogu da budu i vreme kada će više nego inače jesti masna, slana i suviše slatka jela. Roditelji bi svojim primerom trebalo da im pokažu kako da budu umereni u jelu i piću, jer, kao što je poznato, zimski praznici traju više od dve nedelje.
Nedelje fokusiranja na hranu, piće i premalo kretanja odličan su način da se posvađate sa vagom. Samo zato što je vreme slavlja, ne znači da bi trebalo da automatski napustite dobre navike. Izaberite koje proslave zaista imaju smisla za vas. Stvarno ne morate da prisustvujete svakom događaju.
Planiranje unapred, pre velike večere ili zabave, može da pomogne u umerenosti. Na primer, možete da pojedete lagani obrok pre polaska da ne biste pretovarili tanjir čim sednete za slavsku trpezu. Ako je hrana postavljena po principu švedskog stola, pregledajte celu ponudu pre nego što se odlučite šta ćete staviti na vaš tanjir. Kod velikih večera, preskočite stavke koje biste uzeli iz navike, sačuvajte mesta samo za ono što stvarno volite.
U principu, to pomaže jer, ako sačekate desetak minuta, to bi moglo biti dovoljno da vaš mozak odluči da li ste još gladni ili siti. Alkohol uvećava kalorije i navodi nas da pojedemo više nego što je potrebno. Dakle, ako pijuckate polako, manje ćete popiti, a dobro je i da "presečete" kojim gutljajem vode između, pa ćete manje jesti.
Trudite se da ne pravite pauze sa vežbanjem, čak i ako povremeno morate da preskočite odlazak u teretanu. Pozovite ostale goste u šetnju posle velikog obroka. Možete od toga da napravite novu tradiciju. Trudite se da dovoljno spavate. Premalo sna utiče na težinu, apetit i nivo stresa. Čak i ako vam je raspored poremećen, mislite unapred na to kako možete da smanjite izgubljeno vreme za odmor.
Uživajte u hrani i zabavi, ali ne preterujte
* Sporo žvaćite i uživajte u svakom zalogaju jer ćete tako osetiti pravi ukus  hrane i brže ćete se zasititi.
* Zbog obilnih obroka i zdravim osobama može se desiti da imaju poteškoće sa varenjem. Čaj od nane posle obroka pospešiće produkciju želudačnih sokova i poboljšati proces varenja.
* Ako se prejedete, nemojte da preskačete doručak. Učinite li to, osetićete veliku glad i pojačanu želju za hranom tokom celog dana.
* Pokušajte da se od izobilja na trpezi u vašem tanjiru nađe pretežno povrće, a proporcionalno manje kalorična hrana.
* Osobe koje pate od napada bolova izazvanih kamenom u žučnoj kesi, čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, kao i gihtom, napad bola zbog eventualne greške u ishrani moraće da izdrže.
* Slana i masna hrana mogu da povećaju krvnipritisak. Hipertenzija može da prouzrokuje dodatne vrlo ozbiljne komplikacije. Preterivanje u jelu i piću za vreme praznika može izazvati trajne posledice po vaše zdravlje.
* Ako ipak niste mogli da odolite svim đakonijama praznične trpeze, onda bar nemojte zaboraviti da umesto da ostatak dana provedete zavaljeni u fotelji i uz televiziju, krenete u dužu šetnju na svežem vazduhu.
* Voće bi trebalo jesti samo na potpuno prazan želudac, to jest nikako kao desert posle jela.
* Stvorite naviku da svakom osnovnom obroku, sem svežeg voća, dodate kašiku-dve pšeničnih klica i mlevenih sirovih semenki lana, bundeve, susama. To će se odraziti na redovnije i kvalitetnije pražnjenje i postepeno čišćenje creva od stvrdnutih naslaga stare stolice, koje skoro svako, i pored redovnih stolica, u crevima ima u proseku tri do pet kilograma.
* Uz svaki osnovni obrok dodavati kašiku nerafinisanog, hladno ceđenog, maslinovog i jednu čajnu kašiku lanenog ulja ne više od tri puta dnevno. Na taj način ćemo podstaći redovnije pražnjenje žuči, bolju detoksikaciju organizma, značajno ćemo umanjiti mogućnost stvaranja kamena, peska i mulja u jetri i žučnoj kesi, poboljšaćemo proces varenja hrane, pomoći čišćenju krvnih sudova, boljoj cirkulaciji krvi, boljem funkcionisanju zaštitnog sistema i radu srca.
Najbolje namirnice za detoksikaciju
Detoksikacija je suštinski deo optimalnog zdravlja. Svaki čovek je biohemijski jedinstven, pa samim tim ima i drugačije prohteve organizma. Zato je značajno da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo kakav program detoksikacije.
Ipak, postoji određen obroj univerzalnih namirnica koje obezbeđuju dnevnu dozu detoksikacije organizma.
Ren- Pripremiti ga bez soli, dodajući jabukovo sirće i med po ukusu, držite ga u zatvorenoj tegli, ali ne bi trebalo da stoji duže od deset dana. Koristite ga uz osnovni obrok, dodajući ga u prohlađeno jelo, a kada se naviknete na njegovu ljutinu, upotrebiti tri puta dnevno po trećinu, odnostno polovinu  kašičice na prazan stomak ili savoćem.  To će pomoći lakšem rastvaranju viška sluzi iz organizma, oslobađanju od naslaga katrana kod aktivnih i pasivnih pušača, jačanju disajnih organa i smanjenju bronhospazama, uspostavljanju kvalitetne crevne mikroflore i čišćenju urinarnog trakta.
Rotkva i med - Uzmite dve crne rotkve, izdubiteim sredinu i premažite udubljenje medom. Ostaviti da stoji nekoliko sati i kada se napravi sok, popijte, pa ponovo premažite medom i sačekajte da se opet stvori sok. Napravite više puta u toku dana. Tretman rotkvom vrlo efikasno čisti disajne organe, pomaže oslobađanje od šlajma i katrana, kao i oslobađanje organizma od sluzi i toksina, čisti krvne sudove i poboljšava cirkulaciju krvi. Efikasno deluje na čišćenje zglobova, a utiče i na bolje funkcionisanje jetre.
Alge - Poznata i kao morska trava, ova izvrsna hrana sadrži brojne antioksidanse koji pomažu alkalizu krvi i jačaju digestivni trakt. Alge apsorbuju toksine na sličan način kao što ih voda razblažuje. One nude brojne minerale iz okeana, koji se nalaze i u ljudskoj krvi.
Maslačak To je moćna hrana bogata nutritijentima koji su osnov svake zdrave dijete. On je superoksidant koji pospešuje čišćenje digestivnog trakta i obnavljanje jetre.
Brokoli - Sadrži veoma važne fitohemikalije koje se oslobađaju za vreme žvakanja i varenja. Cvetovi brokolija su znatno delotvorniji jer sadrže dvadeset puta više sulforofana.
Laneno seme - Kada želite da detoksikujete telo, važno je da se uverite da se toksini eliminišu na pravi način. Seme lana je odličan izvor vlakana, kao i omega 3 ulja. Probajte da svako jutro pojedete dve kašike semena natopljenog limunovim sokom.
Limun -Stimuliše oslobađanje enzima i pomaže da se toksini pretvore u tečnost i lakše izbace iz organizma. Ako svakog jutra pijete vodu sa limunom, lakše ćete izbalansirati  kiselost hrane.
Beli luk - Nijedan detoks plan ne može biti uspešan bez belog luka. On je snažan prirodni antiseptik i antibiotik. Oslobađa organizam od patogenih mikroba i redukuje toksine u organizmu.
Artičoke -Podstiču proizvodnju žuči i štite jetru. Takođe imaju diuretičko dejstvo.
Đumbir - Kurkumin je aktivni sastojak đumbira i daje mu žutu boju. Koristi se u alternativnoj medicini za lečenje jetre i poremećaje varenja.
Jabuke - Izvor su vlakana, vitamina, minerala, fitohemikalija koji pomažu proces detoksikacije. Jedan od bioflavonoida, florizidin, stimuliše proizvodnju žuči koja pomaže jetri da se oslobodi toksina. Jabuke sadrže i pektin koji izbacuje metale i aditive iz organizma.
Voda - Preporuka je stručnjaka da se u organizam dnevno unose najmanje dva litre vode. Ako želite da organizam očistite, tada bi te količine trebalo da budu veće. Osobe koji zaboravljaju da redovno piju vodu trebalo bi da započnu jutro bocom od dve litre vode. Na taj način moći ćete da pratite da li pijete dovoljno vode.
Zeleni čaj - Ovaj je čaj nadaleko poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Za njega kažu da je najdragocenija tečnost koju možemo da unesemo u organizam. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno doprinosi čišćenju organizma.
Kupus - Iako se o ovome povrću ne govori mnogo, činjenica je da je reč o vrlo zdravoj hrani. Kupus delotvorno deluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Nastojte da se ta namirnica što češće nađe na vašem jelovniku.
Lisnato povrće - Kelj, praziluk, zelena salata i blitva savršeni su za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadrže hlorofil koji iz tela uklanja različite vrste toksina i tako rasterećuju jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sveže jer je tada učinak njihovih svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuvajte na pari. Tako ćete sačuvati vredna nutritivna svojstva hvaljenog povrća.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin