Preminuo Živan Saramandić

Preminuo Živan Saramandić

Autor: | 30/01/2012

0

Prvak Opere Narodnog pozorišta Živan Saramandić preminuo je iznenada danas u Beogradu u 73. godini, saopštilo je Narodno pozorište.
Popularni bas, operski umetnik gotovo do asketizma posvećen umetnosti, spremao se za nastup u operi "Don Paskvale" Gaetana Donicetija narednog vikenda na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, ali ga je izdalo srce.
Dugogodišnji prvak Opere Narodnog pozorištra u Beogradu i istaknuti umetnik Živan Saramandić rođen je 2. aprila 1939. godine u Beogradu. Zbog bombardovanja, 1941. godine cela porodica se seli u Aranđelovac, rodni grad njegovih roditelja. Odrasta u familiji koja je i po očevoj i majčinoj strani bila veoma muzički obdarena i talentovana. Kao učenik aranđelovačke Gimnazije ističe se kao osnivač zabavnog orkestara, a bio je i najistaknutiji član hora. Po dolasku u Beograd, u vreme kada je bio apsolvent Ekonomskog fakulteta (1962), Saramandić dobija poziv da peva u velikom varijeteu "Orfeum" koji je bio kulturna institucija od velikog značaja.
Prvi korak, na putu ka velikim operskim ulogama, bilo je školovanje Saramandićevog glasa, pohađao je časove kod jedne od najvećih operskih pevačica tog vremena, Zdenke Zikove. Saramandić je debitovao na sceni Opere Narodnog pozorišta 1966. godine u ulozi Kralja Egipta u operi "Aida" Đuzepea Verdija a u stalnom angažmanu je od 1968. godine.
U dugoj i uspešnoj karijeri Saramandić je nastupao na najlepšim i najznačajnijim operskim scenama u svetupoput Boljšog teatra i Karnegi Hola. Pevao je i na prestižnim scenama u Sofiji, Atini, Budimpešti, Pragu, Varšavi, Kijevu, Odesi, Lenjingradu, Barseloni, Berlinu, Parizu, Dablinu...
Vrstan interpretator crnačkih duhovnih pesama kao i ruskih narodnih pesama iz repertoara Šaljapina sa kojima je u ŠSR-u imao preko 500 koncerata.
Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin