Nataša Tapušković: Plaše me slava i moć

Nataša Tapušković: Plaše me slava i moć

04/02/2012

0

Čak i oni romantici koji, te 1998. godine, nisu „lajali na zvezde“, mogli su „na keca“, da dovrše rečenicu - „Kako Tanjug javlja... ja te volim“. Ljubav Danice i Filozofa, sa mirisom i ukusom sredine prošlog veka, mnogima je bila inspiracija. Za njom je često „uzdisala“ i sama Nataša Tapušković (tada Šolak), kojoj je uloga Danice otvorila prva filmska vrata.
A da „groznica“ romantične komedije „Lajanje na zvezde“ trese i pristigle generacije tinejdžera, glumica saznaje svakog dana. I nije iznenađena, jer kako kaže, zainteresovanih za podsećanje na prvu ljubav, bezbrižne i neponovljive trenutke odrastanja uvek ima. I sama je, kroz svoju junakinju, „oživljavala“ prošlost, ali je istovremeno i - odrastala.
Nakon ovog uspeha, popularnost joj je donela uloga u Kusturičinom filmu „Život je čudo“ ali tada dvadesetčetvorogodišnja glumica nije marila za popularnost, već se otisnula pravo u - „zemlju čizmu“.
U Bolonji je, rešena da od života uzme što više, radila neko vreme, ali ništa što ima veze sa glumom. Kaže da je nakon bombardovanja Srbije shvatila da želi bolji uvid u svoj život. Želela je da otkrije svoje prave potrebe, šta je to što je umiruje i ispunjava. Zato je napustila domovinu. U Italiji je stekla najbolju drugaricu, naučila jezik i vratila se u Beograd - sigurna da tu pripada.
Vratila se i glumi. I vrlo brzo nastavila da pleni talentom i šarmom. Mada je to, sticajem okolnosti, više činila u pozorištu, blistala je i u serijama „Pozorište u kući“ i „Poslednja audijencija“, a ovog Božića smo je gledali i kao Slađanu u pilot-epizodi „Folka“. Snimanje ove serije nastavlja se na proleće, čemu se Nataša raduje:
- Priča je dobro zamišljena i drago mi je što je i publika odmah prepoznala potrebu da se o ovoj temi konačno pristupi na melodramski način. Moja Slađana je nastavnica muzičkog,  koja je prepoznala dar i harizmu male Zvezdane, i biće njena podrška u daljem muzičkom i životnom sazrevanju. Mislim da će vam se svideti.
Natašu ćemo uskoro gledati i u makedonskoj drami „Balkan nije mrtav“, a na pitanje šta ju je više privuklo ovom filmu - uloga u istorijskoj priči ili prilika da naučite makedonski jezik?
- Uloga mi je bila velika inspiracija, a kako i ne bi, kada sam igrala Eleni Karinte, ljubav čuvenog turskog vladara Kemala Ataturka. Ona ga je čekala skoro celog života. Naravno, uživala sam i trudeći se da savladam makedonski, ali i nekoliko scena na francuskom i jednu kratku pesmu na staroturskom jeziku. Imala sam lepu saradnju sa makedonskim glumcima, na čelu sa Nikolom Ristanovskim, kao i rediteljem Aleksandrom Popovskim. U pitanju je priča o ljubavima koje prkose vremenu, prostoru, nacionalnoj i verskoj pripadnosti, političkom trenutku...
Na pitanje koliko je bila iznenađena ponudom da u filmu „Šišanje“ igra policajku i koliki je to izazov glumica kaže:
- Toj ponudi sam se mnogo obradovala. A, na moje pitanje - zašto želi da baš ja, kako su mi govorili, plava i nežna, igram Lidiju, reditelj Stevan Filipović je imao vrlo temeljan i promišljen odgovor i bio je hrabar, jer pri podeli uloga nije postupao po ustaljenom ključu. To me je automatski nadahnulo i dalo mi istrajnost za snimanje, koje je trajalo skoro dve godine.
Lepa glumica kaže da je odlazak na prijemni na Akademiju bio rizik, a o tome da li se odluka da se bavi ovim poslom, „isplatila“ Nataša kaže:
- Bavljenje glumom je neprestani rizik, i to - u materijalnom, duhovnom i emocionalnom smislu. Nikada ne znate do čega ćete doći i šta ćete otkriti, koliko ćete biti u stanju da prihvatite odlike vremena kakvo je ovo danas, pa potom, hoćete li biti dovoljno hrabri i slobodni da mu se odupirete svakodnevno. I da ga tumačite na samo vama svojstven način.
O nagradama, slavi i moći od koje se brani glumia kaže:
- Nagrada je uvek ohrabrenje i podsticaj za dalje. Ona godi, jer vam uliva nadu i saznanje da dobro radite svoj posao. U tom smislu me je priznanje grada Beograda veoma obradovalo. Slave se, kao i moći, suštinski pribojavam. I u skladu s tim strahom - odupirem joj se, koliko god mogu. Trudim se da ispunim svoje profesionalne obaveze u vezi sa reklamiranjem i promocijom novih projekata, ali više od toga me nema. Verujem da umetnost nema nikakve veze sa popularnošću, čak joj ona najčešće i smeta.

Izvor i foto: Novosti.rs

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin