Danska kraljica kreira kostime za balet "Krcko Oraščić"

Danska kraljica kreira kostime za balet "Krcko Oraščić"

Autor: | 16/03/2012

0

Danska kraljica Margreta II dizajnira scenografiju i kostime za novu postavu "Krcka Oraščića", koja će čuveni balet Petra Čajkovskog smestiti u Kopenhagen u doba danskog pisca Hansa Kristijana Andersena.
Kako prenosi agencija Rojters, 71-godišnja kraljica kazala je da je želela da kreira balet koji će se dopasti i velikima i malima. 
Premijera baleta će biti održana 22. novembra u koncertnoj dvorani u parku Tivoli u Kopenhagenu, a predviđeno je 28 izvođenja.
- Moram reći da su me lako ubedili - kazala je kraljica koja ove godine proslavlja 40-godišnjicu stupanja na tron.
Margreta II je u januaru u Muzeju umetnosti u Kopenhagenu otvorila veliku izložbu svojih slika. Kraljica je poznata po tome što dizajnira scenografije i kostima još od kraja 80-ih godina, a među njenim zapaženim radovima su scenografije za četiri male predstave održane u teatru pantomime u Tivoliju između 2001. i 2009. godine.
- Veoma je uzbudljivo raditi za balet koji ima puno kostima i zahteva složeniju scenografiju - kazala je danska kraljica za projekat koji obuhvata više od 100 kostima i četiri velike scenografije za trupu od 36 plesača.
Kraljica za koju istraživanja pokazuju da je najomiljeniji vladar u Evropi, kreirala je 2009. kostime i za balet po Andersonovoj bajci "Svinjar".

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: balet kopenhagen