Kuvanje: Sočna jagnjetina

Kuvanje: Sočna jagnjetina

Autor: | 18/03/2012

0

Mekano i ukusno jagnjeće meso pravi je izbor za zdrav porodični obrok ili gozbu za prijatelje
JAGNJETINA U CRNOM VINU
Sveže povrće je odličan prilog
Sastojci za 6 osoba:
• 1 kg i 200 g jagnjećeg buta
• mleveni crni biber
dve  kašike ulja
• 12 glavica crnog luka
dva  čena belog luka
četiri  režnja mesnate slanine bez kože
• kocka jagnjeće supe
• 250 ml crnog vina
dve kašike paradajz-pirea
• sveža majčina dušica
dva  lovorova lista
• 350 g šampinjona
• kašika kukuruznog brašna pomešana sa kašikom hladne vode kako bi se dobila glatka pasta
Zagrejte rernu na 190 stepeni, jagnjetinu isecite na sitnije komade i začinite je biberom. U velikom tiganju zagrejte kašiku ulja i propržite meso dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Pomoću rupičaste kašike premestite jagnjetinu u veliku vatrostalnu posudu i odložite sa strane.
Zagrejte preostalu količinu ulja u tiganju i propržite luk isečen na kriške i propasirani beli luk da blago porumene. Premestite ih na tanjir i odložite sa strane. U istom tiganju pržite slaninu oko dva minuta dok ne postane hrskava. Na jagnjetinu stavite slaninu. U 400 ml ključale vode rastopite kocku supe i prelijte je preko jagnjetine i slanine. Dodajte crno vino, paradajz-pire, majčinu dušicu i lovorov list. Poklopite vatrostalnu činiju, stavite je u rernu i ostavite da se peče oko jedan sat. U gotovu jagnjetinudodajtecrni i beli luk, na pola isečene šampinjone i kukuruznu pastu. Vratite u rernu joštridesetak minuta dok jagnjetina potpuno ne omekša.
PASTIRSKE MINI-PITE
Umesto svežeg paradajza i pasulja možete koristiti konzervirani
Sastojci za 2 osobe:
• 225 g mlevene jagnjetine
• glavica crnog luka
• 200 g paradajza
• kašičica paradajz-pirea
• čen belog luka
• kašičica mešavine začinskog bilja
• so
• mleveni crni biber
• 220 g kuvanog pasulja
• 225 g krompira
• 175 g  paštrnaka
četiri  kašike putera
• semenke susama
Zagrejte rernu na 190 stepeni. U šerpi pržite mleveno meso i sitno isečen crni luk bez dodavanja ulja dok meso ne poprimi zlatnosmeđu boju. Dodajte sitno seckani paradajz, paradajz-pire, ispasirani beli luk i začinsko bilje, pa pustite da sadržaj šerpe proključa. Dobro začinite, smanjite vatru i pustite da se krčka tridesetak minuta, uz povremeno mešanje, dok se meso ne skuva. Umešajte kuvani pasulj i razdelite mešavinu udva zasebna kalupa za pitu. U međuvremenu, u posoljenoj ključaloj vodi oko dvadeset minuta zajedno kuvajtekrompir i paštrnak isečene na krupnije komade dok ne omekšaju. Ocedite ih, propasirajte, potom umešajte puter i začinite po ukusu. Rasporedite sloj pasiranog krompira sa paštrnakom preko mesa u kalupima za pite, pospite semenkama susama, pa stavite u rernudvadeset minuta dok odozgo ne poprime zlatnosmeđu boju.
JAGNJEĆI GULAŠ
Ukoliko imate uslove, ovo jelo spremite u kotliću jer će biti ukusnije
Sastojci za 4 osobe:
• 125 g slanine
• glavica crnog luka
dva  čena belog luka
• 600 g jagnjećeg  buta ili plećke
• šargarepa
• kašika paradajz-pirea
• 125 g šampinjona
• 425 ml crnog vina
• so
• mleveni crni biber
• kašika šećera
kašika  brašna
• kašika svežeg peršuna
Zagrejte rernu na 190 stepeni. U dubljem tiganju propržite slaninu dok ne postane hrskava. Izvadite slaninu iz tiganja služeći se kašikom sa rupicama i odložite je sa strane. Dodajte crni i beli luk u tiganj i propržite ih na masnoći od slanine dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Jagnjetinu isecite na krupnije komade.Dodajte meso i na komade isečenu šargarepu. Pržite petnaest minuta dok meso ne poprimi smeđu boju sa svih strana. Vratite slaninu u tiganj i dodajte paradajz-pire, šampinjone, crno vino, so, biber i šećer. Pustite da sadržaj tiganja proljkuča, pa ga premestite u veliku vatrostalnu posudu i pecite u rernisat i po. U pola šoljice vode umešajte brašno i tako dobijenu smesu umešajte u gulaš. Smanjite temperaturu u rerni i pustite da se gulaš krčka nekoliko minuta, pa ga odozgo pospite peršunom. Poslužite sa povrćem po sopstvenom izboru.
SEVERNOAFRIČKI PIKANTNI JAGNJEĆI TAŽIN
Mešavina brojnih začina daje posebnu aromu ovom jelu
Sastojci za 6 osoba:
četiri  kašike maslinovog ulja
kilogram jagnjećeg buta
dva  crna luka
dve  stabljike celera
• komad svežeg korena đumbira
• kašičica mlevenog kumina
• kašičica mlevenog korijandera
• kašičica mlevenog cimeta
• kašičica mlevenog đumbira
tri  čena belog luka
dve  konzerve seckanog paradajza od 400 g
litar  supe
dvaplava  patlidžana
• so
• mleveni crni biber
• 50 g sušenih kajsija
• šaka svežih listova mente
dve  kašike pistaća
dve  kašike semenki nara
• kuskus
U dubokoj šerpi sa ojačanim dnom zagrejte kašiku ulja i temeljno propržite jagnjetinu. Izvadite meso iz šerpe i odložite ga sa strane. U međuvremenu, u drugoj šerpi, na dve kašike ulja propržiteluk i celer isečenena krupnije komade dok ne smekšaju i poprime svetlozlatnu boju. Dodajte svež koren đumbira, začine i beli luk, pa nastavite da pržite nekoliko minuta. Sastojke premestite u posudu za kuvanje, dodajte paradajz i kuvajte dok ne dobijete gustu, kašastu smesu. Dodajte jagnjetinu i supu pa pustite da proključa. Smanjite vatru na minimum i ostavite da se krčka jedan sat. Dodajte kašiku ulja u šerpu u kojoj ste pržili meso i propržite patlidžan. Temeljno začinite, pa dodajte mesu zajedno sa kajsijama. Nastavite da kuvate na blagoj vatri narednih sat vremena ili nešto duže, dok meso ne smekša u potpunosti. Pospite naseckanom mentom, pistaćima i semenkama nara, pa poslužite uz kuskus.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin