Film o Sonji Savić otvara 59. Festival kratkog metra

Film o Sonji Savić otvara 59. Festival kratkog metra

Autor: | 23/03/2012

0

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 30. marta do 3. aprila u Domu omladine. U svom 59. izdanju, pod sloganom „Timeless“ donosi oko 130 naslova, a reviju, u skladu sa zadatom temom, otvara dokumentarac o jednoj vanvremenskoj figuri beogradskog kulturnog života - glumici Sonji Savić.
- S posebnim uzbuđenjem najavljujemo da će festival biti otvoren filmom „Sonja“ autorke Dragane Kanjevac... Ovo emotivno podsećanje na buntovnicu koja nas je prerano napustila pravi je način da se otvori filmski festival s pridevom „beogradski“. Jer Sonja je definitivno bila beogradska vanvremenska umetnica. Timeless - navodi Janko Baljak, umetnički direktor festivala.
U filmu, koji će biti prikazan kao glavni adut domaće selekcije, „zabeleženi su Sonjini iskazi iz različitih perioda, svedočenja njenih kolega i prijatelja, kao i raznovrstan arhivski materijal vezan za Sonjino glumačko i autorsko delovanje.
Međutim, to je tek jedan od specijaliteta Kratkog metra. Za zvanične festivalske nagrade takmičiće se 53 strana ostvarenja i 39 srpskih filmova, a uz dodatne programe u pet festivalskih dana staće ukupno 130 ostvarenja.
- Drago mi je što je na adresu našeg festivala stiglo 300 prijava s različitih meridijana. Ipak, izbor ostvarenja koja stižu iz Poljske predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje sedme umetnosti. Reč je o filmovima koji pokazuju zašto je poljska kinematografija u ovom momentu najznačajnija u Evropi. Neka od tih ostvarenja će biti prikazana u specijalnom programu festivala, a neka su ozbiljni favoriti za nagrade - kaže Baljak za „24 sata“.
Program „Fokus: Izrael“ donosi ostvarenja koja direktno progovaraju o tabu temama izraelskog društva kao što je nasilje u porodici ili homoseksualnost. Iz Francuske, stižu inspirativni filmovi okupljeni u selekciji „Pariski eksperiment“. San Francisko šalje putujući Unaff festival i ekskluzivnu priliku da pogledamo šokantan dokumentarac „The Most Dangerous Man in America“ o insajderu iz Pentagona, nominovan za Oskara. Biće tu i osvrt na komšiluk, uz filmove iz regiona, ali i dva domaća prateća programa - „(Ne)prilagođeni“ i "Dvadeseti vek".

Izvor: 24sata

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još