Blago irske kuhinje

Blago irske kuhinje

Autor: | 22/04/2012

0

Kuhinja ove ostrvske zemlje obiluje zdravim namirnicama poput mlečnih proizvoda, morskih plodova i raznovrsnog povrća
LINGVINI SA DAGNJAMA U PARADAJZ-SOSU
Dan pre upotrebe dagnje čuvajte u frižideru umotane u krpu ili papir
Sastojci za 4 osobe:
• 600 g dagnji
• kašika maslinovog ulja
• dva inćuna
• prstohvat čili papričice
• četiri čena belog luka
• 400 g oljuštenog paradajza
• 400 g lingvini testenin
• narendana kora limuna
• kašika peršuna
Oribajte dagnje pod mlazom hladne vode i odbacite svaku koja se ne zatvori na lagano tapkanje. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte oceđene inćune, čili papričicu i sitno iseckani beli luk, pa propržite dok ne poprime zlatnu boju. Dodajte paradajz i rasparčajte ga pomoću kašike. Kuvajte na temperaturi srednje jačine oko deset minuta ili dok se blago ne zgusne. U velikom loncu sa blago posoljenom ključalom vodom skuvajte lingvini testeninu. Poslednjih pet minuta kuvanjatestenine dodajte dagnje u sosu od paradajza, pazeći da većinom ostanu odozgo na sosu i poklopite šerpu. Pustite dagnje da se otvore na pari, zatim ocedite testeninu i dodajte je u šerpu sa dagnjama i paradajz-sosem. Umešajte naribanu limunovu koru i naseckani peršun i poslužite.
HRSKAVO PEČENA PILETINA SA PLAVIM SIROM
Poslužiti uz krompir-pire sa kupusom
Sastojci za 4 osobe:
• 100 g plavog sira
• pileća prsa - četiri komada
• so i crni biber
• četiri režnja pršute
• kašika maslinovog ulja
• kašika naseckanog peršuna
Za sos:
• dve glavice crnog luka
• kašika maslinovog ulja
• dve kašike brašna
• 250 ml vina od jabuke
• 250 ml pileće supe
• kašika jabukovog sirćeta
Za krompir-pire sa kupusom:
• 900 g krompira
• 50 g putera
• dve kašike mleka
• 200 g kupusa
• četiri mlada luka
Zagrejte rernu na 200 stepeni.Prvo pripremite krompir-pire sa kupusom. U dubljoj šerpi skuvajte krompir. U međuvremenu, kuvajte kupus u blago posoljenoj ključaloj vodi otprilike dva minuta, odlijte vodu, isperite ga u hladnoj vodi i ponovo odlijte vodu. Ocedite krompir, vratite ga u šerpu i nagnječite ga zajedno sa puterom. Začinite, dodajte vruće mleko i nastavite da gnječite dok ne dobijete pire, zatim umešajte na sitnije komade iseckan mladi luk i kupus. Odložite na toplo mesto.
Isecite sir na četiri kriške. Na pilećim prsima, koja ste posolili i pobiberili, napravite rez sa strane, a zatim ubacite po komad sira.Svako parče zamotajte u krišku pršute i pričvrstite krajeve pomoću čačkalice. Zagrejte ulje u tiganju. Propržite pileća prsa dok ne poprime smeđu boju sa obe strane. Premestite piletinu u pleh, ubacite u prethodno zagrejanu pećnicu i pecite petnaestak minuta.
U istom tiganju propržite sitno isečen crni luk. Začinite, pa dodajte brašno i mešajte otprilikejedan minut. Dodajte vino od jabuke, pileću supu i sirće. Mešajte jošpet minuta dok sos ne postane gust. Prelijte ga preko piletine ili ga poslužite u posebnoj posudi.
PALAČINKE OD ЈОGURTA SA BOROVNICAMA I SOSOM OD VISKIJA I MEDA
Ovaj desert zadovoljiće i najizbirljivije sladokusce
Sastojci za 12 osoba:
• 175 g brašna
• tri kašike šećera
• kašičica i po praška za pecivo
• pola kašičice sode bikarbone
• pola kašičice soli
• 350 ml jogurta
• tri kašike putera
• dva jajeta
• pola kašičice ekstrakta vanile
Za sos od viskija:
• četiri kašike meda
• dve kašike viskija
Za posluživanje:
• 200 g borovnica
• puter
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi izmešajte jogurt, rastopljeni puter, jaja i ekstrakt vanile, pa ih dolijte u posudu sa suvim sastojcima i mešajte dok ne dobijete glatku smesu za palačinke.
Za pripremanje sosa, mešajte med i viski u šerpi na srednjoj vatri oko pet minuta. Dok pravite palačinke sos neka stoji na toplom mestu.
Na vreo tiganj sa rebrastim dnom, premazan s malo ulja ili putera, izlijte 75 ml testa. Vatra neka bude srednje jačine i, kad na palačinki počnu da se stvaraju mehurići, prevrnite je i pecite narednih trideset sekundi s druge strane. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sve testo. Palačinke poslužite sa komadićem putera, prelivene sosom od viskija i posute borovnicama.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti