Emiru Kusturici nagrada za doprinos muzici

Emiru Kusturici nagrada za doprinos muzici

Autor: | 06/07/2012

0

Proslavljeni filmski režiser, pisac, gitarista i vođa "No smoking orkestra" Emir Kustirica dobio je na prestižnom međunarodnom džez festivalu u Montrealu nagradu za doprinos svetskoj muzici. Ovo značajno priznanje ustanovljeno je 2005. godine i nosi ime čuvenog brazilskog muzičara Antonija Karlosa Žobima. Osim Kusturice, dobitnik ovog izuzetnog priznanja je i pevačica i glumica Lajza Mineli.
- Nagrada korespondira sa originalnošću i kvalitetom, sa nečim što briše granice između svetova i čini posebnim svetski džez repertoar - rekao je u četvertak za "Novosti" u telefonskom razgovoru iz Montreala Emir Kusturica.
- Vrlo je zanimljiv taj izraz prevazilaženja granica u umetnosti, a posebno u muzici. "No smoking orkestra" 11 godina svira po celom svetu, upravo zbog svoje univerzalnosti, pokrenute iz korena naše muzike, koja je u svetu prepoznata i prihvaćena.
Na pitanje koliko mu znači ova nagrada i gde je granica između muzike i filma, Kusturica kaže:
- Vrlo je teško odrediti razliku između muzike i filma. Teško je znati gde prestaje slika a počinje komponovani duh, ili još tačnije, kako se sreću ili brišu razlike između stvaranja slike i komponovanja zvuka. Mislim da je to u suštini ista delatnost, a ovaj festival je to znao da prepozna.
Emir Kusturica i "No smoking orekstra" sinoć su održali koncert u Montrealu, gde su pre dve godine nastupali pred 75.000 oduševljenih posetilaca.
- Naša uža specijalnost je da angažujemo svet oko jedne obične ideje, a to je da se od narodnog kola može napraviti džez.
Kusta veliku popularnost i interesovanje inostrane publike za muziku "No smoking orkestra", koja se oslanja na našu tradiciju, objašnjava rečima da mali narodi uvek imaju marginalnu ulogu, i dodaje:
- Ovde se deselo to da je pronađen put kroz filmove da muzika, koja je jednako vredna kao i sva naša kulturna zaostavština, bude plasirana u pravom energentskom kontekstu. Muzika danas nije isto što je bila pre 100 godina, kao što ništa nije isto. Ali, suštinski, pokretači sveta i igre sa ljudskim impulsima su ostali isti. Naša muzička zaostavština je toliko bogata da se lako transformiše i od nje pravi vrlo snažna komunikacija sa svetom. Mi sviramo muziku kao što se u ishrani pravi organska hrana.
Odmah posle koncerta u Kanadi, Kusturica i njegov bend putuju u Belgiju, gde nastavljaju turneju. Sviraće u Francuskoj, Španiji, Italiji, a samo u julu održaće 15 koncerata. Gotovo paralelno sa turnejom, izvodi se i pank opera "Dom za vešanje", koja će 16. jula igrati u Španiji, a u oktobru se očekuju i nova izvođenja. Na turneji sa "No smoking orkestrom" debituje glumac Ivan Jevtović, koji u bendu ali i u "Domu za vešanje" zamenjuje dr Neleta Karajlića.
- Ivan vrlo dobro peva, odlično se kreće na sceni, a i dobro izgleda - istakao je Kusturica.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još