Muzičari sa Balkana: Nastup u čast otvaranja Olimpijade u Londonu

Muzičari sa Balkana: Nastup u čast otvaranja Olimpijade u Londonu

Autor: | 23/07/2012

0

U sklopu svečanosti koje su predhodile otvaranju ovogodišnje Olimpijade, na više punktova u Londonu nastupili su muzičari koji su predstsavili muziku zemalja učesnica Olimpijade. Čast i zadovoljstvo da nas predstave na ovako bitnom svetskom sportskom događaju pripala je izvrsnim muzičarima iz regiona. Projekat je na čelu sa Amirom Medunjanin vodio i naš istaknuti kontrabasista iz Niša Nenad Vasilić, koji je dobio zaduženje da okupi muzičare iz deset zemalja Jugoistočne Evrope sa kojima će na najbolji način predstaviti muziku koja je karakteristična za ovaj region.
Šarolikost tradicionalne muzičke kulture čitav projekat je učinila kopleksnim i zahtevnim, međutim, sjajnim muzičarima je pošlo za rukom da Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Srbija i Turska, budu ravnopravno i na pravi način predstavljene svetu.
Pored Vasilića (Srbija) na Trafalger skveru nastupili su i Amira Medunjanin (BiH), Vladimir Karparov (Bugarska), Yurdal Tokcan (Turska), Nicolas Simion (Rumunija) Predrag Janković (Cena Gora), Stefče Stojkovski (Macedonia), Zoran Šćekić (Hrvatska) i mnogi drugi …
O tome kakav je osećaj bio da toliko muzičara progovore jednim jezikom, jezikom muzike sa našeg podnevlja, Nenad Vasilić kaže:
- Pisanje aranžmana i rad sa Amirom Medunjanin i projektom "Reka" je bio veliki izazov i ogromno uživanje. Rad sa toliko različitih muzičkih ličnosti, fenomenalnih muzičara sa celog Balkana je definitivno rezultirao jednom veoma šarolikom, neuobičajnom i po meni do sada jedinstvenom interpretacijom makedonskih, bosanskih i srpskih narodnih pesama. Drago mi je da smo imali tu čast da predstavimo zemlje iz kojih dolazimo na jednoj tako bitnoj manifestaciji a još mi je draže da su zemlje predstavljene onim čime su najbogatije - muzikom.

Inače, Amira Medunjanin nastupa 3. avgusta uveče u Novom Sadu u okviru Novosadskog muzičkog leta a karte za njen nastup mogu se nabaviti preko Muzičke omladine Novog Sada. www.muzickaomladina.org

Tekst i foto: Svetlana Nenadović

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin