Helen Miren dobila nagradu za doprinos svetskoj kinematografiji

Helen Miren dobila nagradu za doprinos svetskoj kinematografiji

Autor: | 25/09/2012

0

Britanska glumica Helen Miren dobitnica je počasne nagrade za evropski doprinos u svetskoj kinematografiji koju dodeljuje Evropska filmska akademija, saopštila je danas EFA.
- Ova nagrada je veoma velika čast. Bila bih ponosna da budem jedna od glumaca u evropskoj tradiciji - navodi se u saopštenju glumice.
Helen Miren je započela svoju karijeru u filmu "Doba saglasnosti", a jedna od njenih značajnijih uloga je u filmu "Stari dobri petak" iz 1980. godine.
Tokom narednih 10 godina igrala je u mnogim filmovima kao što su "Ekskalibur" i "Kal" za koji je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na Filmskom festivalu u Kanu.
Ona je 1994. godine igrala kraljicu Šarlot u filmu "Ludilo kralja Džordža" i tada je u Kanu dobila nagradu za najbolju glumicu i svoju prvu nominaciju za Oskara. Ponovo je nominovana za Oskara, Zlatni globus i BAFTA za ulogu u filmu "Gosford park", 2001. godine. Nagradu Oskar dobila je za ulogu u filmu "Kraljica" 2008. godine.
Helen Miren će biti počasni gost na svečanosti 25. dodele Evropskih filmskih nagrada, koja će se održati 1. decembra na Malti.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin