Objavljena monografija o Ružici Sokić

Objavljena monografija o Ružici Sokić

Autor: | 20/11/2012

0

Likovima anonimnih žena iz svakodnevice, sa velegradske periferije, od Mileve, preko Rozike, Zorke, Žute, Juliške, Gospave, Leposave originalna Ružica Sokić, glumica posebnog senzibiliteta i scenskog dara, umela je da podari svetlost unutrašnje nade.
Da ih osnaži, oboji i udahne im novi život zahvaljujući nesebičnoj ljubavi sa kojima ih je ova plemenita glumica gradila, negovala i volela. Ružica Sokić, kao što poznato prošlogodišnji je dobitnik nagrade „Dobričin prsten” koju Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje za životno delo.
Monografija njoj posvećena koja je, ujedno, sastavni deo ovog priznanja predstavljena je juče u Ateljeu 212 u Beogradu u prisustvu velikog broja Sokićkinih prijatelja, kolega, poklonika njene umetnosti. Knjigu je priredio temeljni Zoran T. Jovanović naglasivši da je na raspolaganju imao bogat materijal:
- Ovo je treća knjiga koju pišem o Ružici Sokić kao glumici. Monografija predstavlja zbir njenih znakova pored puta. Ružica je glumica domaćeg pisca, a ova knjiga nije samo monografija o Ružici, nego je i freska našeg pozorišta.
U monografiju su uvršćeni njeni prozni zapisi, izvodi iz nekih od čak 230 intervjua koji se čuvaju u Muzeju pozorišne umetnosti, zatim tekstovi njenih kolega i kritičara, kao i obimna dokumentacija o karijeri koja traje više od 50 godina. Sve to upotpunjeno je velikim brojem fotografija.
Ružica Sokić je odigrala više od 300 uloga u pozorištu, na filmu, radiju i televiziji, a o njenom jedinstvenom umetničkom radu juče su nadahnuto govorili Ksenija Šukuljević Marković, Dragana Bošković, Radomir Putnik, Miodrag Ilić i Siniša Kovačević. Program je vodila Vesna Stanković Milekić, odlomke iz monografije je čitao Siniša Ubović, a u muzičkom delu je učestvovao duo „Maska”.

Izvor: Politika

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti