Pedro Almodovar: Počast Američke filmske akademije

Pedro Almodovar: Počast Američke filmske akademije

Autor: | 16/12/2012

0

Američka akademija za filmsku umetnost i nauku organizovala je u Londonu svečanost u čast poznatog španskog reditelja i oskarovca Pedra Almodovara. Svečanoj večeri prisustvovali su i modni dizajner Žan-Pol Gotje, scenarista Piter Morgan i reditelj Stiven Frirs koji je pohvalio Almodovarov "inventivni duh".
Kventin Tarantino je, u video poruci, rekao da je Almodovar savremeni reditelj kome se najviše divi, prenosi AP.
Almodovar je deo kreativne generacije koja se pojavila u Španiji posle decenija diktature. Njegovi neobični filmovi lansirali su karijere Penelope Kruz, Antonija Banderasa i Havijera Bardema.
Međunarodnu slavu stekao je filmom "Žene na ivici nervnog sloma" 1988, a njegov film iz 1999. "Sve o mojoj majci" dobio je Oskara za najbolji strani film. Oskara za najbolji originalni scenario dobio je 2002. za film "Pričaj s njom".
Almodovar je rekao da je počastvovan priznanjem Holivuda, ali i malo iznenađen.
- Moj način stvaranja, produciranja i režiranja se veoma razlikuje od načina rada velikih kompanija. Predstavljam nezavisne filmske autore koji zaslužuju priznanje - poručio je on i dodao:
- Iz meni nepoznatih razloga Holivud je napravio izuzetak kada sam ja u pitanju. Možda zbog toga što se u mojim filmovima mnogo toga dešava i to ih zabavlja.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još