Poznate kafedžije: Kupus a la Lepa Lukić

Poznate kafedžije: Kupus a la Lepa Lukić

Autor: | 09/01/2011

0

Mada su im profesije kojima se bave donele slavu i novac, mnogobrojne poznate ličnosti odlučile su da se oprobaju i u privatnom biznisu. Novu šansu, izazov i zadovoljstvo, neki od njih videli su u ugostiteljstvu. Kafana je bila suđena i proslavljenom vaterpolisti Danilu - Dači Ikodinoviću, koji je u novosadskom naselju Ribnjak, na obali Dunava, sa prijateljem otvorio etno-restoran „Tako je suđeno“, pišu Novosti.
Srpski „delfin“ i suprug pop pevačice Nataše Bekvalac ističe da je njihova ideja bila da ožive ambijent u kome će se posetioci osećati kao da su došli u goste kod pravog srpskog domaćina i uživati u vrhunskim specijalitetima srpske kuhinje.
- Oduvek sam želeo da imam svoju kafanu, ali mnogo više zbog duha i atmosfere koja vlada u njoj, nego zbog pića - rekao je Dača Ikodinović, koji je zbog ugostiteljstva napustio posao u vaterpolo klubu „Vojvodina“.


- Zamisao je da to bude mesto sa vrhunskom hranom i pićem, opuštenom atmosferom, gde će ponekad zasvirati i tamburaši.
U sličnu avanturu upustili su se i bivši fudbalski asovi Savo Milošević i Dragan Ćirić. Nekadašnji klupski drugovi otvorili su na Kopaoniku hotel „Srebrna lisica“, smešten u samom srcu ski-centra, čiji je specijalitet pita od borovnice. Milošević, rekorder po broju odigranih utakmica u nacionalnom dresu, naglašava da nisu želeli da otvore luksuzan hotel, već mesto dostupno svima:
Hoteli sa pet zvezdica više ni u svetu ne donose profit, jer mali broj ljudi ima novac za luksuz i većini je potreban hotel srednje kategorije. Ćirić je odavno hteo da započnemo zajednički biznis, ali nismo mogli, jer sam do pre dve godine aktivno igrao fudbal. Ne želimo da se zaustavimo na ovome, planiramo da za nekoliko godina kupimo još neki hotel u Beogradu ili nekom drugom gradu u Srbiji. Na Paliću se ubrzano završava gradnja salaša sa vinarijom, konačištem i muzejom koji nosi ime legende starogradske muzike Zvonka Bogdana. Jedna od atrakcija biće i fijaker sa dva konja koji će prevoziti goste, kao i prostor predviđen za proslave rođendana. - Imaćemo dva podruma u kojima će se proizvoditi najbolja crna i bela vina. Zasada imamo tri vrste, a biće ih i više - kazao je Bogdan.
Kakav je osećaj biti s druge strane šanka dobro zna i Lepa Lukić. Kraljica narodne pesme otvorila je prošle godine restoran na Zvezdari u Beogradu, koji je nazvala po svom velikom hitu „Dva putića“. Specijalitet kuće je svadbarski kupus u zemljanom loncu, po receptu iz njenog rodnog Miločaja, nagrađen na Kupusijadi u Mrčajevcima. Vođenje restorana slavna pevačica prepustila je bratancu Radisavu i njegovoj supruzi, koji već imaju iskustva u ugostiteljstvu.
- S obzirom na to da su ranije imali restoran u Bečićima, odlučila sam da im prepustim brigu oko svega - izjavila je Lepa Lukić.
- Po izlasku iz kuće „Velikog brata“ rekla sam da ću novac iz rijalitija uložiti u restoran, što sam i učinila. „Dva putića“ je mesto za ljubitelje tradicionalne srpske hrane i dobre muzike.
Ugostiteljstvo je drugo zanimanje i folk pevačice Zorice Marković, koja ima restoran „Lepeza“ u Jajincima. Osim gazdarice, goste pesmom u ovom objektu uveseljava i Vesna Vukelić Vendi. Međutim, Zorica je, navodno, odlučila da da otkaz starleti, jer tokom boravka na imanju u Lisoviću nijednom nije spomenula ili pozdravila gazdaricu.
Najstariji i najiskusniji kafedžija na estradi je Andrija Era Ojdanić, u čijem vlasništvu su više od dve decenije motel i restoran „Era“ u Meljaku. Upravo tu je Era svojevremeno započeo pevačku karijeru, a osamdesetih je kupio restoran i promenio mu ime. U svom malom carstvu na Ibarskoj magistrali popularni folker svakog leta organizuje manifestaciju „Lipovački dani i noći“, gde se tradicionalno bira najlepša devojka. Nedaleko od motela, Ojdanić je nedavno otvorio još jedan ugostiteljski objekat „Gurman plus“.
- To je prava šoferska kafana sa vrhunskim specijalitetima domaće kuhinje, po vrlo pristupačnim cenama - kaže Era Ojadnić za Novosti.
- Prvi sam na estradi počeo da se bavim ugostiteljstvom i to pretvorio u porodični biznis. Išao sam logikom da neće uvek cvetati ruže i da će doći teška vremena i krize. Obezbedio sam se na vreme, tako da sada ne moram da razmišljam o tome da li ću imati tezgu za Novu godinu ili ne. Sve poslove oko motela i restorana odavno sam prepustio svom sinu Dragutinu, koji se za to i školovao.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin