Gael Garsija Bernal: Emir Kusturica je kao Pančo Vilja!

Gael Garsija Bernal: Emir Kusturica je kao Pančo Vilja!

Autor: | 12/01/2011

0

- Ovo je divan festival jer se na njemu, na malom prostoru i u maloj formi, događaju velike stvari. Bio sam juče i na vrhu planine. Zaista je fascinantno što je moj pogled mogao da obuhvati i deo Srbije i deo Bosne i Crne Gore. Predivno - rezimira za Politiku svoje utiske kratkog boravka u Drvengradu, Gael Garsija Bernal, meksički glumac i reditelj i velika internacionalna zvezda. Junak filmova Injaritua, Almodovara, Saleša, ali i Vinika i Kaufmana, pun je utisaka...
Koliko je danas kod mladih Meksikanaca prisutna svest o značaju revolucije? Živi li još uvek mit?
- Postoji svest o tome da meksička revolucija nije bila samo krvavi građanski rat, već i da je predstavljala i osvešćenje, i da je donela velike promene u kulturnom identitetu nacije, učvrstivši zajedništvo različitih naroda koji žive na tlu Meksika. Ovo što je Meksiko danas možemo da zahvalimo revoluciji. Svest o tome postoji, a postoji i mit.
Mitski junak je i Pančo Vilja o kojem će Kusturica snimiti film. Vidite li sebe kao deo toga?
- Apsolutno, ali još nisam dobio i zvanični poziv za učešće u filmu. Jedno je sigurno: ubeđen sam da je on jedini reditelj koji je u stanju da uradi takav film. Mišljenja sam da to ne može da uradi nijedan meksički reditelj. Emir je najbolji za to, jer je on sam po sebi neka vrsta Panča Vilje.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: emir kusturica