Olivera Jovićević: Jedino deca ostavljaju trag

Olivera Jovićević: Jedino deca ostavljaju trag

Autor: | 30/01/2011

0
Olivera Jovićević

Olivera Jovićević je autor i voditelj političke emisije "Upitnik", koja se svakog utorka emituje na RTS-u. Uporedo sa tim, ova atraktivna plavuša vodi i školu novinarstva "Balkan medija tim", gde obučava mlade za sve vrste javnih nastupa. U intervjuu za Press TV, Olja govori o svojim počecima, o osobama koje bi volela da ugosti u emisiji, otkriva da nikada porodicu ne bi žrtvovala zarad karijere i smatra da su pisani mediji sačuvali čast srpskog novinarstva.
Sećate li se početka karijere?
- Maturirala sam u Trinaestoj beogradskoj gimnaziji, jednoj od najprestižnijih u to vreme. Kao gimnazijalka napisala sam prve novinske tekstove i prvi put stala pred mikrofon radija. Posle mature dugo sam se, međutim, lomila između glume, novinarstva i književnosti. Pre više od petnaest godina primljena sam na audiciji za novinare tadašnjeg NTV Studio B, koji sam iz protesta napustila 1996. godine, kada je televizija podržavljena uz intervenciju policije.
S obzirom na to da vodite veoma zahtevnu emisiju, koliko vam je ključeva bilo potrebno da biste otvorili sva vrata da bi emisija bila kompletna?
- Naši su političari razmaženi - ovaj neće da razgovara s onim, onaj s ovim, nije mu u rangu, ili ne govore. Neki od njih ucenjuju, predlažu da u studiju budu sagovornici koji će im ići niz dlaku. Dešavalo mi se da okrenem dvadeset-trideset telefonskih brojeva da bih na kraju imala odgovarajuće goste.

Postoji li političar ili neka osoba iz javnog života sa kojom biste posebno voleli da uradite intervju i koje ključno pitanje biste postavili?
- Rado bih ugostila u emisiji jednog našeg pesnika, jednog novinara u ostavci, jednog biznismena - vladara iz senke, jednog genijalnog filmadžiju i predsednika. Svima bih postavila isto pitanje - šta će s nama biti?
Budući da vodite školu novinarstva, kakvo je vaše mišljenje o mladim ljudima u Srbiji?
- U novinarskoj školi "Balkan medija tim" radili smo test obaveštenosti: Bilo je odlično informisanih mladih ljudi, ali i elementarnog neznanja: dobijali smo i odgovore da je npr. roman "Seobe" napisao Meša Selimović, da je Slavica Đukić-Dejanović TV voditeljka, kao i da su Nikolić i Vučić još uvek u SRS. Mladost koja ne vidi budućnost ne može biti srećna.
Jeste li spremni da žrtvujete porodicu zarad poslovnog uspeha?
- Nisam. Mada smatram da jedno drugo ne isključuje. Posebno kada je reč o ženi i njenoj ulozi majke i hraniteljice koja je neprikosnovena. Jer, karijere ostavljaju trag, ali nikad tako živ i moćan kao što je vaše dete.
Koje emisije biste ukinuli da možete?
- Nijednu ne bih ukinula, samo bih uvela astronomski porez na neukus. Svako ko zarađuje tako što kontaminira srpsko gledalište glupošću i perverzijom mora debelo da plati.
Kakvo je vaše mišljenje o pisanim medijima u Srbiji?
- Čast srpskog novinarstva sačuvali su ipak pisani mediji. Kolege iz štampe više istražuju, a mi sa televizije u najvećoj meri trčimo za njihovim tabanima. Naravno, i u štampi ima plaćenika krupnog kapitala i politike - poput jednog kome tajkuni u zamenu za sliku na naslovnici dva-tri puta godišnje finansiraju novine, a za bakšiš objavljuje saopštenja u kojima za gazdin račun blati protivnike i kolege. Zbog toga, nažalost, naša profesija ne uživa ugled i poverenje.
Izvor: Press

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još