Sinema Siti: Nagrada za životno delo Bati Živojinoviću

Sinema Siti: Nagrada za životno delo Bati Živojinoviću

Autor: | 13/06/2011

0

Na otvaranju Festivala "Sinema Siti", u subotu, 18. juna u bioskopu "Arena" u Novom Sadu, glumcu Velimiru - Bati Živojinoviću biće uručena nagrada "Ibis" za životno delo, a tokom festivala će biti prikazana retrospektiva njegovih filmova.
Prve večeri festivala, novosadskoj publici ukazaće se prilika da na otvorenom bioskopu u Dunavskom parku, pogleda kultni film “Valter brani Sarajevo” u kojem je Živojinović ostvario jednu od svojih najprepoznatljivijih uloga. 
Na festivalu, koji će trajati do 25. juna, u okviru omaža Bati Živojinoviću, biće prikazani i filmovi “Tri”, “I Bog stvori kafansku pevačicu”, “U raljama života” i “Bitka na Neretvi”.
Festival Sinema siti, svake godine prikazuje ostvarenja značajnih filmskih autora koji su obeležili razvoj inostrane i srpske kinematografije. Ove godine je odlučeno da omaž bude posvećen velikanu srpske i jugoslovenske glume, Velimiru - Bati Živojinoviću. Tokom 55 godina karijere, Živojinović je igrao u više od 270 filmova. Proslavio se ulogama u partizanskim filmovima, a čuven je i po komedijima i kultnim ostvarenjima, poput filmova “Tri” i “Skupljači perja”.
Tri puta je osvajao Zlatnu arenu na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, dobitnik je Oktobarske i Sedmojulske nagrade, kao i Nagrade za životno delo “Slavica”. Nagrađivan je i na Filmskom festivalu u Nišu i Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Izvor: Beta

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti