Olivera Kovačević  o “Beoviziji”: Prirodno je  da učestvuju  neafirmisani muzičari

Olivera Kovačević o “Beoviziji”: Prirodno je da učestvuju neafirmisani muzičari

Autor: | 25/01/2018

0


Ko će predstavljati Srbiju na 63. “Evrosongu” u maju u Portugaliji biće poznato 20. februara na “Beoviziji” u beogradskom Sava centru, kada će publika i stručni žiri posle devet godina ponovo na festivalu birati izvođača koji će braniti boje naše zemlje na tom muzičkom takmičenju.

RTS je pre nekoliko dana objavio spisak 17 kompozicija i takmičara, što je izazvalo polemiku u delu javnosti. Ko i po kojim kriterijumima u ime građana Srbije bira predstavnika za “Pesmu Evrovizije”, zašto se novac troši na ovakve manifestacije, samo su neka od pitanja koja se nameću pred svaki izbor.

– Opšte mesto je da domaći izbor za “Pesmu Evrovizije” izaziva burne reakcije u jednom delu javnosti – kaže za Novosti glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS Olivera Kovačević i dodaje:

– To je deo našeg folklora i sasvim očekivana pojava, zabrinula bih se da nije tako. Kada RTS sam bira kompozitora i pesmu, onda je glavna tema zašto ne damo priliku narodu da izabere. Kada pružamo šansu kompozitorima da pokažu talenat i kreativnost, a narod da izabere, onda se polemiše zašto se troši novac na takve festivale jer je to nepotrebno. Nemam ništa protiv da pojedinci tako važan događaj iskoriste da bi jedan dan bili na naslovnim stranama. Kada je 2007. na “Beoviziji” pobedila Marija Šerifović s “Molitvom”, mislim da nije bilo nijednog pozitivnog komentara u javnosti, za Željka Joksimovića su posle trijumfa na nacionalnom izboru s kompozicijom “Lane moje” govorili da je to užas, da je pesma plagijat, a on je osvojio drugo mesto na “Evrosongu” u Istanbulu.

Beovizija se vraća: Oni će se boriti da predstavljaju Srbiju na Evroviziji

Gotovo svaki izbor srpskog predstavnika za odlazak na evrovizijsko takmičenje prate spekulacije o nameštaljkama i zakulisnim radnjama.

– Ko ne pobedi, po pravilu se ljuti. Postoje i drastičniji primeri sa “Jugovizije” koji su okarakterisani kao nepravedan izbor – ističe Olivera. – Pesma “Princeza” Dade Topića i Slađane Milošević nije pobedila, a postala je nacionalni hit. Kada je u pitanju umetnost ili muzički ukus, teško je reći ko je najbolji, tako da to prepuštamo stručnjacima i publici. Ukoliko bi RTS želeo da “namesti”, ne bismo pravili festival, već bismo sami birali predstavnika, što smo i činili prethodnih godina. Na “Pesmi Evrovizije” su preko “Beovizije” učestvovali naši najbolji vokali, Marija Šerifović, Jelena Tomašević i Željko Joksimović. Srbija je pobedila na “Evrosongu”, a Portugalija je na to čekala pola veka. Ovo nije isključivo muzičko takmičenje, već takmičenje televizija, članica Evropske radiodifuzne unije. Na taj najveći TV šou, koji prati 300 miliona gledalaca širom sveta, idu velike televizijske kuće, a RTS neće ni našu televiziju, ni našu državu, isključivati iz sveta.

Kovačevićeva naglašava da je RTS posle devet godina odlučio da ponovo organizuje “Beoviziju” kako bi nacionalni izbor bio potpuno transparentan:

– Pronaći dobru kompoziciju je stvar autora, kreativnih ljudi, a festival je mesto gde svi muzički stvaraoci dobijaju priliku, a ne samo najpoznatiji. Prirodno je da neafirmisani muzičari učestvuju na takvim takmičenjima. Velika Britanija sigurno na “Evrosong” neće slati Robija Vilijamsa.

RTS će, desetak dana pre “Beovizije”, na svom Jutjub kanalu objaviti svih 17 kompozicija, a na pitanje kako ocenjuje izbor pesama, Olivera nam kaže:

– Ima nekoliko divnih kompozicija, ali ćemo gledaocima i stručnom žiriju prepustiti da odaberu najbolju. Nekoliko pesama će već posle prvog slušanja postati veliki hitovi.

Hellomagazin.rs Miša Obradović/Instagram