Gordan Kičić: Pravim kikseve kao svi ljudi

Gordan Kičić: Pravim kikseve kao svi ljudi

Autor: | 27/01/2018

0

Ovogodišnju bioskopsku sezonu domaćih filmova otvoriće komedija “Patuljci sa naslovnih strana”. Reditelj Milorad Milinković temu rijalitija, izuzetno aktuelnu poslednjih godina, obradio je iz drugačijeg ugla i na duhovit način. Glavni junak Nikola smišlja različite rijaliti-formate, a i sam je zvezda programa “Tri minuta slave”. U praksi to izgleda tako što on bez ustručavanja vređa kandidate koji su se prijavili za šou, što, ma koliko izgledalo apsurdno, rejting diže u nebesa, a njemu donosi ugled u poslu i odlična primanja. Glavna uloga poverena je Gordanu Kičiću, koji je sušta suprotnost Nikoli, liku koji tumači. Priznati glumac se u dosadašnjoj karijeri trudio da ga u medijima ima umereno, isključivo u sklopu promocije određenog projekta, dok priču o privatnom životu, supruzi i ćerkama ostavlja po strani. Zahvaljujući poslu kojim se bavi dobio je priliku da vidi kako izgleda druga strana medalje, kakav je osećaj biti tabloidna zvezda i skandal-majstor. Sa Gordanom Kičićem sreli smo se dan posle beogradske premijere i na početku razgovora pitali ga da li ima evidenciju koliko filmova je snimio pre nego što su na red došli “Patuljci sa naslovnih strana”.

- Zatekli ste me pitanjem. Nisam brojao naslove filmova i serija u kojima se pojavljujem, ali pretpostavljam da je sve hronološki poređano na “IMDb”. Kad stignem, pogledaću čega sve tamo ima, verovatno sam neku ulogu i zaboravio.

Pamtite li vaš prvi izlazak na crveni tepih?

- Mislim da je to bilo povodom premijere filma “Do koske”, koji sam snimio na drugoj godini fakulteta, kao devetnaestogodišnjak. Da li što je bilo davno ili što je uloga bila mala, lik koji sam igrao brzo je ubijen, tek tog događaja se sećam kao kroz maglu. Generalno, nemam neki poseban odnos prema crvenom tepihu. To je sastavni deo glumačkog posla, deo folklora u sklopu predstavljanja novog filma.

Počeli ste malom ulogom, koje se skoro i ne sećate, a danas imate status glumca kojeg reditelji vole da vide u prvom planu. Kojim parametrima ste se vodili pri donošenju odluke da se priključite nekom projektu? Izgleda da niste imali pogrešne izbore.

- U karijeri mi je bilo važno da igram raznovrsne uloge, da sarađujem sa različitim rediteljima, da se okušam u što više žanrova. To mi je izgledalo kao kreativni izazov. Sa ulogom Alimpija Mirića u “Senkama nad Balkanom” donekle sam izašao iz koloseka. Uloga negativca učinila je da se percepcija mene, kao glumca, promeni. Rekao bih da me ljudi sada posmatraju nekim drugim očima.

Da li ste ranije odbijali da tumačite negativne likove?

- Nisam imao takve ponude, a istini za volju u našim filmovima i serijama do sada se i nije pojavljivao negativac tog kalibra. Uloga koju mi je ponudio Dragan Bjelogrlić za mene je bila jedno novo, veliko profesionalno iskustvo.

Prošla godina bila je dinamična na vašem poslovnom planu. Snimali ste “Senke nad Balkanom”, “Patuljke sa naslovnih strana”, ali i šou-program “Luda noć”.

- To su tri potpuno različita projekta, koja sam radio sa podjednakim žarom i zadovoljstvom. Protekla godina je, zaista, dobrim delom bila ispunjena radom, ali sam uživao.

A post shared by gordankicic (@gordankicic) on Jan 17, 2018 at 6:42am PST

Šta nam možete reći o vašem najnovijem filmu, a šta o ulozi koju tumačite?

- To je priča o Nikoli, četrdesetogodišnjaku koji je kreator rijaliti-programa. Zatičemo ga u njegovom svakodnevnom poslu, u kojem je prilično uspešan. Igrom slučaja život će mu se promeniti. U centru pažnje su likovi koji žude za dominacijom u medijskom svetu, popularnošću, afirmacijom kroz pojavljivanje na televiziji...

Tema je, složićemo se, vrlo aktuelna. Jeste li, pripremajući se za ulogu, odgledali bar segment nekog rijalitija?

- Moram da priznam da nisam. Milorad Milinković je prilično precizno napisao scenario. U startu mi je bilo jasno šta se očekuje od mene kao glumca, tako da nije bilo potrebe da gledam tu vrstu sadržaja.

Ima li rijaliti, kao televizijski format, bar neku svetlu tačku?

- Ne volim da osuđujem, niti da dajem moralne vertikale. Mislim da smo odavno prošli tu vrstu diskursa. Mediji, kako pisani, tako i digitalni, već duže su fokusirani na rijalitije. Poštujem pravo na izbor. Moj izbor je u mojoj ruci, a to je daljinski upravljač. Znate kako se kaže, svako je krojač svoje sreće.

A post shared by gordankicic (@gordankicic) on Oct 21, 2017 at 10:35am PDT

Po čemu se vaša generacija razlikuje od ove današnje, koja stasava pod okriljem raznih rijalitija?

- Razlike sigurno postoje, ali još nemamo pravi uvid. Verovatno će te razlike doći do punog izražaja kada današnja deca odrastu.

Kao čovek koji se bavi javnim poslom i sami ste, na neki način, deo svakodnevice koja se lagano pretvara u rijaliti. Gde je granica potrebe da o svakome sve znamo?

- Postalo je sve učestalija pojava da se traga za senzacionalizom po svaku cenu i da se stavljaju naslovi koji ponekad nemaju nikakvu vezu sa tekstom. Razne ljude interesuju razne stvari, ali ja sam od početka zauzeo stav da privatnost zadržim za sebe. Nema potrebe da medijski eksponiram porodicu samo zato što se ja bavim javnom profesijom. Uostalom, nikada o sebi nisam govorio nešto više van konteksta uloga koje sam igrao. Ne bežim od intervjua, ali mislim da su oni sastavni deo mog posla i da je njihova osnovna svrha da se najavi predstava ili film.

Kad već pominjemo porodicu, da li je svakodnevno okupljanje oko stola, na čemu insistirate u svom domu, način negovanja tradicionalnih vrednosti?

- Logično je da kada odrastemo i osamostalimo se, nastavimo da živimo u skladu sa nekim principima na kojima smo odgajani. Meni je uvek bilo najnormalnija stvar da se u nekom trenutku u toku dana svi okupimo za stolom. Za drugačije ne znam. I slažem se da je to jedan od načina da decu od malih nogu naučimo pravim životnim vrednostima.

Mnogi roditelji se žale da u televizijskoj ponudi nema adekvatnog školskog i obrazovnog programa. Koji sadržaji su dostupni vašim ćerkama?

- Činjenica je da današnja deca odrastaju u drugačijim okolnostima od onih u kojima sam sam ja odrastao, ali nije sve izgubljeno. Roditelji treba da usmere decu, da im ponude sadržaj. Nije dovoljno samo dati im tablet u ruke i pustiti ih da se zabavljaju. Mi u kući dosta gledamo naučne programe, “Discovery” ili “History” kanal. Slušamo dobru muziku, gledamo razne serije i filmove. Kablovski operateri nude na stotine kanala, nema potrebe zadržavati se na jednom ili dva. Pomenuti daljinski upravljač nudi mogućnost izbora.

A post shared by gordankicic (@gordankicic) on Apr 19, 2017 at 4:30am PDT

Šou-program “Luda noć”, koji ste radili prošle godine, mnoge je podsetio da odlično pevate. Planirate li da karijeru usmerite i u tom pravcu?

- Hvala na komplimentu. Umem da pevam, znam da sviram gitaru, volim to da radim, ali muzika je za mene uvek bila hobi koji mi pričinjava zadovoljstvo. Ljubav prema muzici stavljam u službu profesije kojom se bavim, igrajući u mjuziklima koji su, prma mom mišljenju, najzahtevniji glumački žanr. “Spamelot” je jedna od predstava u kojoj sam uživao u pesmi i igri.

Čemu ćete se posvetiti posle premijere filma “Patuljci sa naslovnih strana”?

- Na proleće bi trebalo da radim novu predstavu u “Ateljeu 212”, u planu je snimanje druge sezone “Senki nad Balkanom”, a trebalo bi da usledi i nastavak “Vojne akademije”. Krajem godine pripremam film, u mojoj produkciji, tako da će biti još povoda za razgovor.

Naslov jednog vašeg intervjua ukazuje na to da ste “gospodin Bezgrešni”.

- Pravim i ja kikseve u svakodnevnom životu, kako da ne. Uostalom, kao svi drugi ljudi.

Eva Čubrović Nebojša Babić/Instagram Gordan Kicic
Tagovi: gordan kičić

Najnovije vesti