Ana Mitić: Tvrdim da radim najlepši posao na svetu

Ana Mitić: Tvrdim da radim najlepši posao na svetu

Autor: | 15/02/2018

0

Tokom studija prava Ana Mitić, voditeljka vesti na Prvoj TV, želela je da radi još nešto kako bi imala džeparac. Prvobitna ideja bila je da vodi zabavni kviz na TV 5, međutim, splet okolnosti ili sudbina, kaže, "uvukli" su je u informativu. Mnogi ljudi uticali su na to da se tu i zadrži, a onda su joj kolege sa Kopernikus televizije samo još pomogle da učvrsti odluku da je novinarstvo - njeno zanimanje. A to je, pre deceniju, dodaje, potvrdio i poziv sa Foks TV.

 U čemu je najveća draž jednog vašeg radnog dana?

- Tvrdim da radim najlepši posao na svetu. Kada uživate u svakom trenutku i sa nestrpljenjem iščekujete izazove koji vas čekaju tog dana, onda možete da kažete da radite na posebnom mestu. Moj posao je utoliko "posebniji" od drugih, jer mi nijedan dan nije isti. Mi se bavimo životom. A život, koliko god da je težak, nekada ispunjen tugom, nesrećama... ipak je nešto najuzbudljivije i najlepše!

Ana i Vladan Mitić: Ljubavna priča koja traje duže od dvadeset godina

A post shared by Ana Mitic (@anamitic1515) on Feb 8, 2018 at 3:27am PST

Kažete da vam je oduvek išlo od ruke da ljude ubedite u ono što govorite. Šta je, osim toga, još potrebno da ima neko ko prezentuje vesti kako bi stekao vaše poverenje?

- Najvažnije je da ne pomislite da sve znate. Nikada u studio ne smete da uđete nespremni. Kada ne znate o čemu govorite, onda vas ni gledaoci neće razumeti, a samim tim ne mogu vam ni verovati. Niste vi važniji od publike. Uvek ima još nešto da se nauči. I ne vredi vam čak ni dobra gluma - od kamere se ništa ne može sakriti.

Kako prevazilazite stresne situacije i jeste li se zbog neke zapitali da li ste na pravom putu?

- Možda zvuči pretenciozno, ali stresne situacije su naš posao. Sve vesti idu uživo, trudimo se da priče ispratimo u trenutku događanja ili neposredno posle. To jeste napeto, ali dok program ide ništa ne osećate, jer vas drži adrenalin. Svi mi smo, na neki način, adrenalinski zavisnici. I meni i mojim kolegama dešava se da se prvih dana na odmoru osećamo čudno jer nam nedostaje to uzbuđenje.

 Šta biste još voleli da iskusite u karijeri? Imate li želju da, osim informative, radite i nešto drugo?

- Ako bih i poželela nešto drugo, to verovatno ne bi bilo ništa ispred kamere. Rad u informativi možda jeste stresan, ali nikako nije dosadan. Još se nisam zasitila svog posla.

A post shared by Ana Mitic (@anamitic1515) on Apr 2, 2016 at 2:39am PDT


U živom programu neretko se dogode potpuno neplanirane stvari. Otkrijte nam neku od anegdota...

- Mnoge od tih anegdota verovatno sada nikome ne bi bile smešne. Sa druge strane, naš tim dugo radi zajedno tako da sve nepredviđene situacije prevaziđemo u toku emitovanja. Kad sve prođe malo se našalimo, a neko dobije i nadimak.

 Koji su vam izazovi najviše pomogli da sazrite u novinarstvu?

- Veliku priliku dao mi je TV Kopernikus kada mi je prepustio višesatnu, kontakt-emisiju. Mislim da sam tu stekla sigurnost kad je reč o programu uživo u kom su neophodne i improvizacije. Rad na nacionalnoj televiziji, u velikim sistemima, kao i vanredne emisije. pomažu mi da sazrevam i dalje.

 Sećate li se vesti koju vam je bilo najteže da pročitate?

- Bilo ih je mnogo. Uvek su to vesti o nečijoj smrti, nesrećama, tužne ljudske i dečje sudbine. Priznajem da mi je u takvim situacijama vrlo teško da zadržim suze...

 I kada se završi program i ugase kamere, na šta prvo pomislite?

- Uvek se šalimo na putu do garderobe. Mnogo se smejemo i srećna sam što sam deo ekipe u kojoj vlada razumevanje. Svako od nas ima svoj način opuštanja. Ali niko ne otrči odmah kući. Potrebno nam je neko vreme da se izduvamo i porodicama vratimo "normalni".

Prija li vam epitet publike da ste jedna od najlepših TV voditeljki u Srbiji, i koliko vam to pomaže ili odmaže u karijeri?

- Svakome prijaju pohvale, a ženama naročito. Nisam očekivala tu titulu, ali mi svakako laska. Ipak, mislim da je za nas, koji radimo u informativi, važnije šta i na koji način govorimo od toga kako izgledamo. Bar sam ja tako naučena. U svakom slučaju, složićete se da je lepota relativna stvar.

NAJVIŠE VERUJEM SUPRUGU

DA li vam je suprug Vladan Mitić, direktor televizije Kopernikus, i najbolji savetnik i kritičar kroz karijeru?

- Njegovom sudu najviše verujem. On nije neko ko će da mi podilazi i od njega vrlo retko dobijam profesionalne pohvale. Kada ništa ne govori, znam da je bilo dobro. Vrlo je oštar u kritikama i stalno očekuje više i bolje. Mnogo sam mu zahvalna na tom podstreku, jer je on odavno shvatio da sam prkosna i da me kritika zapravo gura napred. Jedno drugome smo najbolja podrška.

Hellomagazin.rs Mirko Tabašević/Instagram
Tagovi: Ana Mitić