Svetlana Grubor: Plašila sam se velikih ciljeva da me ne bi obeshrabrilo čekanje na njih

Svetlana Grubor: Plašila sam se velikih ciljeva da me ne bi obeshrabrilo čekanje na njih

Autor: | 16/02/2018

0


Ljubav prema informativi u slučaju voditeljke Svetlane Grubor desila se na prvi pogled. Putem konkursa "Evropsko lice" Radio-televizije Srbije dospela je pred kamere i kao potpuni televizijski amater dobila šansu da pokaže svoje kvalitete u ulozi domaćice programa uz koji gledaoci Javnog servisa započinju dan. Oprobala se i u zabavnim redakcijama, ali je prelaskom na TV Pink odlučila da se vrati svojim novinarskim počecima. Zato su se najvredniji ranoranioci donedavno razbuđivali uz njeno nasmejano "dobro jutro" u "Svitanju", a sada to čine vikendom u nešto kasnijem terminu, od 7.00. Takođe, oni Beograđani koji posle radnog dana vole da predahnu i čuju gradske novosti svakodnevno od 19.10 pola sata provode u njenom društvu uz emisiju "011". U razgovoru za naš list poznata dama sa malih ekrana tvrdi da se nikad nije pokajala što je "državnu firmu" zamenila privatnom i sa RTS otišla na Pink, jer je to bila, kako kaže, njena racionalna odluka.

- Na ružičastoj televiziji su me kolege odlično prihvatile, to je mesto na kom sarađujem sa predivnim ljudima i zajedno se trudimo da napravimo što bolji program. Na RTS-u sam stekla dragoceno iskustvo i ta škola mi je bila dobar temelj za nastavak karijere - objašnjava Gruborova i ističe da je oduvek gajila simpatije prema informativnim formatima u kojima trenutno uživa. - Tokom karijere sam se profesionalno usavršavala i prolazila kroz razne faze, a to mi je omogućilo da danas sa velikim samopouzdanjem radim svoj posao.

Čini se da ste napokon dočekali svojih pet minuta na televiziji.


- I meni tako izgleda. Mnogo radim, ali beskrajno uživam u svakom novom zadatku. Emisija "011" je bila potrebna najgledanijoj komercijalnoj televiziji u Srbiji. To je format na kome se vredno radi i trudimo se da na brz i zanimljiv način Beograđanima pružimo najvažnije informacije.

Da li na angažman u ovoj emisiji gledate samo kao na usputnu stanicu ili on predstavlja ostvarenje vaših profesionalnih snova?

- Nije samo prolazna faza, jer je ova emisija za kratko vreme uspela da zainteresuje publiku. Za mene je veliki izazov da posle "živih" višesatnih formata u ovom, za 30 minuta, predstavim sve najvažnije dnevne vesti.

Šta vam je u dosadašnjem radu bio najveći izazov?

- Definitivno "Svitanje". Posle godinu dana pauze vratila sam se sa porodiljskog bolovanja i "uskočila" u projekat, koji se baš tada formirao. Svim snagama smo se borili za naklonost gledalaca, a rano ustajanje mi nije bilo strano. Ipak, nije bilo lako buditi se u tri ujutru i usput biti vedar i nasmejan. Već u 4.30 morate da budete doterani i koncentrisani za rad u studiju. Kroz ovu emisiju sam i sebe bolje upoznala, jer sam imala prostora da se igram pred kamerama.

Čemu vas je "Svitanje" naučilo?

- Rad u tom TV programu me je promenio, stekla sam veću slobodu pred kamerama i naučila kako da bolje pristupim gledaocima. Sve je drugačije kada se publici obraćate u ranim jutarnjim časovima. S jedne strane želite da im pružite informacije, a sa druge znate da su pospani i da ne smete da budete dosadni.

Postoji li neka situacija pred kamerama koju ćete pamtiti zauvek?

- Verovali ili ne, jednom nedeljno mi se desi da pomislim kako mi je određeni događaj bio dobra škola. Program uživo je često nepredvidiv i kad pomislite da ste sve prošli desi se nešto što vas brzo demantuje. Ipak, sve je stvar iskustva.

Da li ste postavili određene ciljeve u poslu koje želite da ostvarite?

- Kada se bavite novinarstvom i radite na televiziji, to činite svakodnevno. Najpre sam želela da osvojim publiku, da mi ljudi veruju, kao i to da moje emisije budu što gledanije. Ali baveći se informativom svakodnevno se sa celim timom borim da imamo što aktuelnije priče i atraktivne goste. Oduvek sam sebi postavljala kratkoročne ciljeve kako bih bila u stanju da osetim zadovoljstvo kad ih ostvarim. Plašila sam se onih velikih da me ne bi obeshrabrilo čekanje na njih. Za sada, mislim da je ovo dobar recept, jer tako ostajem uvek budna i aktivna. Što se tiče privatnih ciljeva, sada mi je proritet da doktoriram na Filološkom fakultetu.

Koje lekcije sa početka karijere pamtite i primenjujete?


- Imala sam sreću da sarađujem sa Aleksandrom Tijanićem, čiji saveti o poslu su mi i dan-danas od velike koristi. Počev od držanja do toga na koji način da se obraćam gledaocima.

Šta ste novo otkrili o sebi baveći se novinarstvom?

- Naučila sam da mogu da se borim i kad je najteže. Nikada nisam odustajala kada sam nailazila na prepreke. Jedna o najlepših stvari koje sam spoznala o sebi je i to da u meni nema nimalo sujete i da umem da gledam samo sebe i svoja posla
.

A ima li sujete među vašim kolegama?

- Kažu da u svakom poslu toga ima, ali ja je apsolutno ne posedujem. Nikada se nisam pitala zašto je neko dobio šansu, već zbog čega ja nisam. Kada u svojoj glavi tako postavite stvari, shvatite koliko još morate da radite na sebi i da se borite da biste nešto dostigli. Smatram da ima mesta za sve nas koji želimo da se bavimo ovim poslom i svaki negativan osećaj prema nekom drugom narušava mir i lepotu naše duše. Kada živimo tako da smo stalno okupirani sobom i usavršavanjem svoje ličnosti, onda za sujetu nema mesta.

Koje prepreke ste najlakše, a koje najteže savladali?

- Kad god naiđem na problem, nikada ne paničim, prvo sagledam situaciju i razmišljam kako da je rešim. Zato sve prepreke koje su mi nailazile nisam doživljavala tragično, već sam ih odmah uklanjala.

OSMEHOM ULEPŠAVA DAN

KAKO slučajni prolaznici najčešće komentarišu vas i vaš rad?

- Drago mi je da se moja priroda konačno prepoznaje i u emisijama koje vodim. Gledaoci mi svakodnevno pišu i trudim se da svima odgovorim na poruku, a na ulici mi često udeljuju komplimente. Najdraže mi je kad čujem da im moj osmeh ulepša dan i da im svaki put uspešno prenesem svoju pozitivnu energiju, što mi je i cilj -
ponosna je Svetlana.

Hellomagazin.rs Boško Karanović
Tagovi: svetlana grubor