Željko Bebek: Za pozornicu moraš biti jako spreman

Željko Bebek: Za pozornicu moraš biti jako spreman

Autor: | 20/03/2018

0

Muzičar Željko Bebek kaže da će da peva sve dok bude mogao da izlazi na pozornicu.

-Za pozornicu moraš biti jako spreman. Ni Mik Džeger ne može da kaže, sinoć sam se napio, a sada ću da izađem na pozornicu, kazao je Bebek te dodao da bi, da je nastavio da puši, verovatno još pre 10 godina završio karijeru, jer mu glasne žice to ne bi izdržale.

Prisetio se i svoje pevačke karijere u Bijelom dugmetu.

-Pesme koje je napravilo Bijelo dugme pevaju se i danas, rekao je Bebek i dodao da je Bregović autor pesama, pa on ima autorska prava, ali da im je i on "dao život".

-To mi ne može zabraniti moje uverenje da sam tim pesmama ja dao život u smislu da sam ih otpevao, kazao je Bebek.

-Drago mi je da Goran nakon silnih godina po svetu sa Orkestrom za svadbe i sahrane ponovo stavio na pozornicu Bijelo dugme. Podržavam njegov rad, koji ne volim, ali sam primetio da ima publike koja je zadovoljna što Bijelo dugme i dalje postoji. Ono nije važno samo Goranu i meni. Dugme je ostavilo duboki trag. Vreme se deli na ono pre Dugmeta i nakon njega. Zbog onoga što smo napravili 70-ih nastala je kompletna scena nakon toga, kazao je Bebek i objasnio da se 1983. nešto promenilo u Bregoviću, a 1984. mu je rekao da ako on neće da peva novu ploču, da ima onih koji hoće.

-Pa se dogodilo glasanje i članovi grupe su rekli: Brega je ipak Brega, prisetio se Bebek te dodao i da je tada želeo da se novac u bendu pravednije deli.

A post shared by Darko Krstić (@darkobambi) on Jan 31, 2018 at 2:26pm PST

-Mi smo bili jedini bend koji je mogao da se usporedi s Bitlsima i Stonsima i to zato što su svi klinci, kao i oni stariji, znali sve informacije o svakom članu benda, kao što se znalo i u Bitlsima i Stonsima, kazao je Bebek.

Ispričao je da su ih jedne Nove godine zvali da sviraju za Josipa Broza Tita. "To je bilo ponižavajuće i nikakav zgodan ukus u ustima nije ostao nakon tog nastupa", kazao je Bebek i objasnio da su zbog Tita u Zagrebu morali da odlože već ugovoren dobro plaćen koncert u Beogradu, a da Broza na kraju nije preterano zanimao njihov nastup.

Ispričao je i priču o Selmi Borić o kojoj peva u legendarnoj pesmi Bijelog dugmeta.

-Selma Borić je osoba kojoj je Vlado Divjak napisao pesmu 50-ih godina. Kad sam otpjevao tu pesmu, nisam znao da ona postoji. U međuvremenu sam saznao da sam pevao tekst koji je identičan pismu koji je Divjak napisao Selmi, rekao je Bebek i dodao da su se njih dvoje često viđali i ostali su u kontaktu.

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek) on Mar 15, 2018 at 4:08pm PDT


-Ona je tumačila da je prozor o kojem je pisao Dijak bio razbijen, otkrio je detalj iz poznatog stiha te pjesme "ne naginji se kroz prozor".
Hellomagazin.rs Boško Karanović