Tanasije Uzunović: Čast mi je da igram vojvodu Radomira Putnika

Tanasije Uzunović: Čast mi je da igram vojvodu Radomira Putnika

Autor: | 09/04/2018

0

Sjajnog glumca Tanasija Uzunovića mnogobrojna publika „Nemanjića“ videla je kao bolje rešenje za lik Stefana Nemanjića nego Mladena Nelevića.

On za Kurir kaže da poštuje odluku reditelja i da je zadovoljan svojom ulogom velikog slikara Antonija Zografa.

- Moja saradnja s Markom Marinkovićem je bila dobra. Neki drugi oci su odlučili da to tako bude. Igrao sam Zografa i publika će me videti još u dve epizode. Nervira me sva ta ujdurma koja se napravila oko „Nemanjića“. Ima mnogo lošijih serija, a ona ispunjava sve zahteve i kriterijume za publiku kojoj je i namenjena - smatra Uzunović.

Tanasija posle „Nemanjića“ čeka i snimanje serije i filma „Čarape kralja Petra“.

- Lazar Ristovski me je pozvao da igram vojvodu Radomira Putnika. Čast mi je da igram u tom projektu jer će to biti veliki film i serija. Lazar i Petar su uzeli na sebe da taj deo naše slavne istorije obeleže na dostojanstven način - kaže legendarni glumac.

Sa Uzunovićem su uoči praznika razgovarali na proslavi 70 godina Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

- Proveo sam u ovom pozorištu 33 godine i smatram ga svojom drugom kućom. JDP je stub srpske kulture koji je neuništiv. Ovo je slava ne samo Beograda nego cele Srbije - smatra glumac.

On je pobornik da ime Jugoslavija mora da ostane u imenu pozorišta.

- Jugoslavija je bila prekrasna ideja, koju njeni narodi nisu uspeli da shvate i podrže. S punim pravom naše pozorište nosi naziv Jugoslovensko dramsko i ima veći značaj i van tih prostora.

Tanasije pored mnogobrojnih uloga na filmu, neumorno igra 16 godina u predstavi „Velika drama“.

- Siniša Kovačević je pored Dragoslava Mihailovića jedini pisac koji piše o tom periodu naše istorije koji mnogi pokušavaju da gurnu pod tepih. Mi kroz „Veliku dramu“ saznajemo istinu o sebi. Publika zato i voli ovu predstavu - zaključuje Uzunović.

hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATA Images