Borka Tomović o seriji "Istine i laži": Lik Vanje je dokaz da prava ljubav vreba gde je ne očekujete

Borka Tomović o seriji "Istine i laži": Lik Vanje je dokaz da prava ljubav vreba gde je ne očekujete

Autor: | 20/04/2018

0

U svet glume Borka Tomović ušla je tek onako iz radoznalosti. Želja joj je bila da upiše dramaturgiju, ali je odlučila da prepusti komisiji na prijemnom da presudi. I tako je i bilo, prošla je audiciju iz prve. Sada, posle više od 10 godina karijere, Borka kaže da je sve o sebi naučila kroz glumu baveći se različitim likovima, ali i radeći sa drugim ljudima. Ona joj je, dodaje, omogućila da uroni u svetove u koje, u normalnim okolnostima, nikada ne bi kročila.

Ovu šarmantnu glumicu trenutno gledamo u ulozi Vanje u jednoj od najpopularnijih domaćih serija "Istine i laži", koja je uspela da privuče pažnju i starijih i mlađih generacija.

- Smatram da je tajna uspeha serije pre svega njena savremenost, odličan scenario i dobro razrađeni likovi, koje gledaoci prepoznaju kao verodostojne. Takođe, ona je producirana i režirana moderno, uz veliki trud svih koji rade na njoj. Najvažnije je da gledaocima pružimo kvalitetnu, aktuelnu i realnu priču o ljudima koji žive danas i ovde.

U seriji igrate psihoterapeutkinju Vanju, kako vam je "legla" ova uloga?

- Odlično. Osim što je psihoterapeut, ona je jedna mlada žena koja ima uspone i padove, dileme - baš kao i svi drugi. Iako je dobra u svom poslu, Vanja prolazi kroz svojevrsnu krizu u traženju emotivnog partnera, a u toj situaciji nalazi se ogroman broj žena ne samo kod nas, već i u celom svetu. Uz to se provlači i pitanje majčinstva, i njegovog ostvarenja bez partnera - ta tema je već dugo aktuelna, ali o njoj se ne priča. Mi smo je izneli na videlo. Zanimljivo je to što su se u njoj prepoznali mnogi i pozdravili sve Vanjine odluke, pa čak i tu da pokuša da dobije dete sa nekim sa kim bi to biološki bilo nemoguće.

A post shared by Istine i laži (@istineilazi) on Dec 28, 2017 at 7:36am PST

Iz onoga što smo videli, Vanja je neko ko više veruje u istinu, a sve ostalo doživljava kao teoriju zavere. Da li će posle određenih saznanja promeniti neke svoje stavove? Šta joj najviše zamerate, a na čemu joj se divite?

- Ništa joj ne zameram, jer je ona od krvi i mesa, kao i drugi ljudi, iako joj profesija često nameće neke stavove, koji se, ipak, lakše koriguju kod pacijenata. Ponekad je isuviše neracionalna, naročito kad se oseti ugroženo. To je ujedno čini i simpatičnom. Divim se njenoj rešenosti da se bori za svoje pravo da postane majka po svaku cenu, ali još više toj otvorenosti za ljubav koja se kod nje tako lepo vidi.

I, hoće li se vaša junakinja konačno zaljubiti i ostvariti kao majka?

- Vanja je živi dokaz da prava ljubav vreba tamo gde je ne očekujete.

Dobro ste oživeli lik psihoterapeutkinje. Da li ste imali neke posebne pripreme dok ste gradili ulogu?

- Išla sam na psihoterapiju kao deo edukacije iz transakcione analize i čitala sam mnogo na tu temu, tako da sam iz ličnog iskustva mogla da "oživim" Vanju.

Kakva je atmosfera na setu i saradnja sa kolegama? Verovatno ima i mnogo anegdota, možete li da nam otkrijete neku?

- Atmosfera je fantastična. Mnogo radimo i često smo zajedno, ali glumci najviše na svetu vole da glume, pa zato i nema mnogo kukanja. Stalno jedni drugima pravimo smicalice koje, naravno, kada se prepričaju gube svoju draž. Važno je da se na ekranu vidi dobra energija koju mi na snimanju imamo.

Koliko priča o istinama i lažima oslikava našu stvarnost? Šta je u njoj najverodostojnije onome što živimo?

- Sve je istina. O mnogim stvarima se ne govori, ali ova serija nam je pokazala da iza svakog čoveka postoji neka priča koju vredi ispričati, baš zbog drugih ljudi. Naši gledaoci poznaju i vole likove koje smo stvorili, i to mi govori da oni zapravo imaju mnogo veću mogućnost da razumeju čak i ono što im nije blisko.

Da li vam je ova uloga, koja je drugačija od onih koje ste do sada igrali, i najveći izazov u dosadašnjoj karijeri?

- Ako pod rečju "izazov" podrazumevate problem ili teškoću, onda nije. Dobro sam razumela Vanju i nije mi teško da je tumačim. Serija je postigla ogroman uspeh i neverovatnu gledanost, tako da je možda ovo uloga po kojoj će me pamtiti. Ali još sam mlada, pa ćemo videti.

Iako je Vanja komičan lik, ipak je jedan od onih kroz koji se razotkrivate, saznajete više o sebi, prispitujete se, a koja uloga bi vam posle nje bila još intrigantnija?

- Najviše bih volela da uđem u neki muški lik, Pavla na primer. Tako bih možda uspela da razumem ponašanje muškaraca kao što je on. Šalu na stranu, super su mi sve uloge, ali ova kao da je nekako pisana za mene.

Kako se vi snalazite u igri istine? Da li tragate za njom ili vam je ponekad lakše da živite u lažima?

- Trudim se da govorim istinu i budem iskrena, jer je život tako jednostavniji. Ponekad okolnosti govore da je neke stvari bolje prećutati, do trenutka u kojem će one biti prihvatljivije, ali ako ste na strani istine, onda možete da budete u miru sa sobom. Ne treba živeti tako što ćete ispunjavati očekivanja drugih.

 

Hellomagazin.rs Antonio Ahel/Arhiva Hello/ATAImages, Instagram
Tagovi: Borka Tomović