Poslednji intervju jedne dive: Nedostaje mi Dragan, da mu se nasmejem, da mi uzvrati onaj njegov pogled i namigne

Poslednji intervju jedne dive: Nedostaje mi Dragan, da mu se nasmejem, da mi uzvrati onaj njegov pogled i namigne

Autor: | 14/10/2018

0

Nakon duge i teške bolesti, apsolutna diva srpskog glumišta i jedina dramska umetnica sa naših prostora koja ima nagrade sa festivala u Kanu i Veneciji, napustila je životnu scenu. Milena Dravić je preminula svega devet dana nakon svog 79. rođendana.

Poslednji intervju dala je pre nepuna dva meseca. Iako se već dugo borila sa teškom bolešću, duh joj nije bio slomljen. Ljubav publike i sećanje na njenog voljenog Gagu, davali su joj snage da se suprotstavi opakom neprijatelju.

– Veliku podršku u životu imala sam u mom suprugu. Mnoge lepe stvari su mi se dogodile zahvaljujući njemu. Dragan je još tu za mene. To nije moja fikcija. Bez tog osećaja da je tu ne znam da li bih mogla dalje. Nedostaje mi, da mu se nasmejem, da mi uzvrati onaj njegov pogled i namigne. Posle Draganovog odlaska mnogo me je pogodila i smrt Nebojše Glogovca. Nisam imala dece, ali sam Glogovčevu smrt doživela kao da mi je sin umro. On je bio najbolji glumac srednje generacije. Njegova uloga u “Ustavu Republike Hrvatske” nešto je najbolje što je mogao da nam ostavi pre nego što je prebrzo otišao. I dan-danas se sećam kako smo za vreme bombardovanja 1999. snimali “Nebesku udicu”. On je igrao sina Kaju, a ja njegovu majku – rekla je proslavljena glumica za magazin Gloria, a čiji intervju vam prenosimo u celosti.

Ima li nešto što Draganu niste rekli za života, a želeli ste?

– Ništa konkretno. Naš glumački posao oduzimao nam je mnogo vremena, onog koje je trebalo da provedemo zajedno. Trebalo je da više budem s njim. Mnogo smo radili, nekad išli iz filma u film, ali u najtežim trenucima bili smo upućeni jedno na drugo. Borio se kao lav, do poslednjeg daha. Voleo je život, bio je veliki džentlmen, stalno se trudio da me nasmeje. Voleo je decu. Voleo je prijatelje, imao ih je mnogo, i uvek ih je pomagao.

 

Plovi li danas Gagin čamac Jadranom, onaj koji ste poklonili vašem prijatelju Radetu Šerbedžiji?

– Šerbedžija je Draganov i moj veoma dobar prijatelj. U životu se nebrojeno puta pokazao velikim u našem prijateljstvu. Hvala mu za reči da sam ja sami film i da su moje oči jugoslovenski film. Ima istine u tim rečima. Kada sam bila u Puli, otišla sam do Fažane da vidim gde je Draganov čamac. Već se smrkavalo, tražili smo čamac, ali sam se umorila i morala sam da sednem. Posle nekog vremena prišao mi je jedan ribar i rekao: “Gaga je”, misleći na čamac, “na Brionima. Odvezao se pre deset dana”.

 

Koliko je ime Milene Dravić bilo sinonim za ono najbolje u domaćoj kinematografiji, isto toliko je bilo i prva asocijacija na jednu veliku ljubav, onu o  kojoj se i dan danas priča. Na ljubav sa “gospodinom mangupom”, legendarnim glumcem Draganom Gagom Nikolićem koji nas je napustio pre dve i po godine.

Malo ko je imao sreću da doživi takvu ljubav koja je trajala gotovo pola veka. Milena i Dragan su se upoznali na sminaju filma “Horoskop” 1969. godine. Dravićeva je tada već bila velika zvezda bivše Jugoslavije, a Gaga, sa svega četiri filma iza sebe,  polako ali sigurno gradio je uspešnu karijeru.

 

Već od prvog susreta su imali utisak da se poznaju čitavog života. Kako je govorio legendarni glumac, Milena ga je osvojila svojom prirodnošću i neposrednošću. Iako je iza sebe imala dva braka, Milena nije oklevala da još jednom kaže “da”. Venčali su se 1971. godine u pauzi snimanja tokom snimanja novogodišnjeg TV filma “Kako su se volele dve budale”, po tekstu Duška Radovića. Kuma im je bila Seka Sablić.

 

– Snimali smo u Zvezdarskoj šumi, dramu Duška Radovića “Kako su se volele dve budale”. Kad nam je reditelj Aca Đorđević dao slobodno vreme za ručak, Dragan i ja smo skoknuli do Opštine Vračar da se venčamo. Tako je bilo, venčali smo smo se u pauzi za ručak – prisetila se jednom prilikom Milena.

– Na putu do opštine pridružila nam se Seka Sablić, koja nam je bila kuma. Ona i Dragan su bili dobri prijatelji, družili su se još na Fakultetu dramskih umetnosti, gde su bili na istoj klasi. Kad smo završili kod matičara i zvanično postali bračni par, otišli smo na ručak. Posle smo se vratili u Opservatoriju na Zvezdari i nastavili snimanje kao da se ništa nije dogodilo.

 

O tome kako im je pošlo za rukom da, i pored svih izazova, tolike godine ostanu u braku, Dragan je jednom prilikom rekao da je to stvar odluke. Odlučiš da ćeš dati sve od sebe da se ponovo zaljubljuješ u osobu sa kojom deliš život, da je iznova upoznaješ i otkrivaš. Onda je sve lako.

hellomagazin.rs Privatni album/ Jakov Simović
Tagovi: milena dravić