Vasil Hadžimanov: Turbo-folk izvođači i autori samo 'šibaju' kroz region i nastupaju svi svuda

Vasil Hadžimanov: Turbo-folk izvođači i autori samo 'šibaju' kroz region i nastupaju svi svuda

Autor: | 01/11/2018

0

Jedan od najznačajnijih džez pijanista Vasil Hadžimanov nastupiće sa svojim triom u beogradskom Klubu književnika 8. i 9. novembra. Nedelju dana kasnije, 16. i 17. novembra, na rasprodatim koncertima u beogradskoj Kombank dvorani na bini će biti sa Biserom Veletanlić, Matijom Dedićem i Gabi Novak.

Najavljujući predstojeće koncerte Hadžimanov za Tanjug kaže da je Klub književnika fantastičan ambijent, a ne samo restoran u kojem može i da se svira.

- Moji roditelji su proveli ovde silne noći nastupajući, ali birali su Klub književnika kada žele da se druže sa prijateljima. Radujem se što ćemo na kultnom mestu svirati u Beogradu i verujem da će menadžment restorana ustaliti džez u Klubu književnika - istakao je Hadžimanov.

Foto by Đorđe Živaljević

Prema njegovim rečima u kamernom i krajnje svedenom ambijentu publika će imati prilike da čuje album El Raval iz 2011. godine koji je snimio sa Martinom Đakonovskim i Alekom Sekulovskim u Skoplju.

- Reč je o klasičnoj postavci kavirskog džez trija, a uz mene će svirati Milan Nikolić na kontrabasu i Peđa Milutinović na bubnjevima. Kao specijalni gost sa nama će svirati trubač Strahinja Banović, a nekoliko pesama će otpevati moja ćerka Marta. Sa Martinom i Alekom sam imao prilike tek nekoliko da puta nastupim jer žive daleko od Beograda - objasnio je Hadžimanov.

Cenjeni beogradski umetnik poručije da će konačno imati priliku da nastupi u klasičnom džez klubu.

- Nekda su džez klubovi izgledali kao što je to danas slučaj sa Klubom književnika. Poštujući takav ambijent nastup ćemo bazirati na akustičnom zvuku. Biće intimno, ali nikako previše ozbiljno i dosadno. Uvek sam se trudio da zastupam džez muzičare koji veruju da u svoje nastupe moraju da unesu neku dozu humora, koliko god muzika koju sviraju bila umetnička i ozbiljna - priča Hadžimanov.

Veliko interesovanje za njegove koncerte sa Matijom Dedićem, Gabi Novak i Biserom Veletanlić u Kombank dvorani za njega nije iznenađenje jer se beogradska publika uželela muzike koja je drugačija od svega što se sada plasira u medijima.

- Gabi Novak je tek nekoliko puta nastupala u Beogradu, Bisera dugo nije imala koncert ovde, već nekoliko godina. Sa Matijom nikada nisam svirao koncert sa dva klavira. Biće interesantno publici da vidi kako predstavnici četiri rodbinski povezane familije zajedno nastupaju na sceni. Sa druge strane u tim koncertima ima mnogo simbolike jer su Bisera i Gabi nastupale u nekadašnjem Domu Sindikata koji je sada Kombank dvorana - naveo je Hadžimanov.

Na koncertima u Kombank dvorani, kako kaže, biće mnogo sentimenta.

- Gabi i Bisera će pevati svoje najlepše pesme. Gabi uglavnom pesme Arsena Dedića, a Bisera numere koje je potpisao Kornelije Kovač. Matija i ja ćemo svirati naše kompozicije, a postoji deo koncerta gde ćemo sve četvoro biti na sceni i verujem da će u tom delu našeg nastupa za publiku biti nekih lepih iznenađenja - misteriozan je Vasil.

Za njega nema dileme da je džez scena u Beogradu funkcioniše u boljim okolnostima nego u vreme kada je on počinjao da se bavi džez muzikom.

- Imamo sjajne mlade muzičare koji su na visokom instrumentalnom nivou i poseduju zrelost pristupa muziciranju iako su u svojim ranim dvadesetim godinama. Povezivanje između mladih muzičara na prostoru nekadašnje Jugoslavije je neophodno jer im je potrebna platforma gde bi pokazali to umeće koje imaju. Region je naslabije povezan kada je je reč o umetničkoj i džez muzici. Turbo-folk izvođači i autori samo 'šibaju' kroz region i nastupaju svi svuda - zaključio je Hadžimanov ističući da to nije slučaj sa džezerima.

 

hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATA Images/Đorđe Živaljević