Sloboda Mićalović kao Simka, srpska žena koja je nipodaštavana, vređana, ponižavana, ali ipak, hrabra

Sloboda Mićalović kao Simka, srpska žena koja je nipodaštavana, vređana, ponižavana, ali ipak, hrabra

Autor: | 20/11/2018

0

Domaća serija "Koreni", rađena po istoimenom romanu Dobrice Ćosića osvojila je Srbiju. Slobodno možemo reći da je serija doživela vrhunac u petoj epizodi koja se emitovala u nedelju veče na RTS.

Jedna scena je posebno mnoge pogodila. Tviter se usijao zbog scena nasilja, a gledaoci su rukama prekrivali oči i poistovetili je sa današnjim položajem žena u Srbiji.

Sloboda Mićalović je na račun glume pokupila niz pohvala, a tviteraši su je prozvali "Žena zmaj".

 

Simka Katić čiji lik tumači Sloboda Mićalović u petoj epizodi ponovo je bila izložena torturi muža Đorđa Katića kog igra Igor Đorđević. Kao i uvek, i ovaj put kriva je za sve. Kriva je jer je žena i bila je pretučena zbog svog supruga.

Simka je hrabro primila udarce i slušala uvrede. Batine, uvrede, ponižavanje... bolele su žene u 19. veku, baš kao što i danas bole veliki broj žena koje su žrtve nasilja.

- Sloboda je maestralno predstavila Simku, srpsku ženu koja je nipodaštavana, vređana, ponižavana, ali ipak, hrabra, dostojanstvena i puna ljubavi", "Gorak ukus ostavi večerasnja epizoda. Najgore što odnos prema suprugama nije značajno evoluirao u srpskom narodu od tadašnjeg vremena naovamo", "Simka može da posluži kao primer kakvim vrednostima mi žene treba da težimo. I kao primer kakvog muža treba da zaobiđemo", samo su neki od komentara koji se mogu pročitati na društvenoj mreži Tviter.

 

Kadar u kome tri žene krvnički biju Simku jer su zbog njenog tasta Aćima Katića stradali njihovi muževi traje samo 29 sekundi. Slobodi nije bilo teško da zbog 29 sekundi scenu ponavlja punih 150 minuta.

Producent "Korena" Goran Šušljik, kao jedan od aktera opisao nam je kako je bilo snimati tako jezivu scenu:

- Scena u kojoj je Simka pretučena snimana je dva i po sata. Takve scene su uvek teške za snimanje, pa je između ostalog zbog toga bilo potrebno više vremena da se urade. Sloboda je veliki profesionalac i zato je toliko uverljivo odglumila sve.

Simku katić biju tri u dvorištu porodične kuće Katić. Udaraju je besumučno vilama, zahtevajuči od nje da im otkrije gde je sakrila muža, Đorđa Katića. Simka dostojanstveno prima udarce, trpi bol ali odlučuje da zaštiti muža. Od sigurne smrti spasava je Nikola, koga glumi Goran Šušljik. Mada su glumice koje se pojavljuju, nepoznate javnosti Šušljik kaže da su one bile najbolji izbor:

- Tri glumice koje prebiju Simku su specijalno obučene baš za takve kadrove. Osim što glume, one su i kaskaderke.

Goran smata da gledaoci ne bi trebalo da znaju kako su nastali baš svi kadrovi u seriji "Koreni":

- Ukoliko bi se tačno znalo na koji način je neki glumac snimio scenu, ne bi bilo nikakve mistike između njega i televizijske publike. Zbog toga ne bismo da otkrivamo baš sve sa seta - kaže Šušljik.

hellomagazin.rs/m.g. Stefan Tomašević/ATA Images

Najnovije vesti