Danica Ristovski o potresnoj ulozi Makrene Spasojević: Zadatak majke u ratu je da sačuva porodicu

Danica Ristovski o potresnoj ulozi Makrene Spasojević: Zadatak majke u ratu je da sačuva porodicu

Autor: | 06/12/2018

0
Petar i Danica Ristovski, foto Stefan Tomašević ATA Images

Posle sedam godina razvijanja projekta i pola godine snimanja, istorijski spektakl "Kralj Petar Prvi" mladog reditelja Petra Ristovskog, nastao po motivima romana "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića, započeo je svoj bioskopski život.

U ekranizaciji života omiljenog srpskog kralja Petra Karađorđevića jedinu žensku ulogu tumači Danica Ristovski. Supruga velikog glumca i majka reditelja igra mati Makrenu Spasojević, čija jurodivost i ljubav prema jedincu Marinku i pokreću radnju ovog filma.

- Petar i ja smo dugo razmišljali o mom liku i na kraju smo odlučili da joj damo zanimanje, a to je da bude narikača, ali ne obična, već ona koja je svoj bol iznela u jedno uzvišeno osećanje. Makrenu smo gradili kao paradigmu žene koja sama prolazi kroz rat, koja je izgubila i muža i sina jedinca. I kroz taj motiv čarapa koje je ona plela za svog sina, koga nije uspela da pronađe pa ih je dala kralju da ih on preda, povezane su u filmu sudbine malih i velikih ljudi u toj tragediji - kaže Danica.

Glumici Beogradskog dramskog pozorišta nije bilo teško da snima jedan muški film.

- Odgovornost žene je velika na platnu kao i u životu. Pristajem da budem žena i dominiram onim segmentima koji njoj i pripadaju, a to je čuvanje porodice, ljubav prema bližnjima i prisutnost tamo gde vas guraju muškarci. I filmu 'Kralj Petar Prvi' majka Makrena, tražeći sina koji je zaboravio vunene čarape da ponese u rat, želi da bude prisutna u njegovom životu.

Danica kaže da su joj emocije pomešane.

- Najviše želim da film publika prihvati kako treba. Gledajući ga, nadam se, da će se naš narod prisetiti svog identiteta i razmišljati o velikim i teškim danima rata. Prisutan je tu, pored kralja, i najmlađi kaplar Momčilo Gavrić, čija sudbina je potresna i autentična - zaključuje glumica.

hellomagazin.rs Stefan Tomašević/ATA Images

Pročitajte još