Lazar Ristovski: Nije mi bilo teško da primam naređenja od sina

Lazar Ristovski: Nije mi bilo teško da primam naređenja od sina

Autor: | 24/05/2018

0

Lazar Ristovski kaže da nema dovoljno novca da završi svoj novi film "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije". Poznati reditelj i glumac ističe da je stigao do pola sa snimanjem, kao i da bez finansijskih sredstava ovo ostvarenje neće ugledati svetlost dana.

- Snimanje filma je stiglo do pola, jer nemamo para da završimo sve. Apelujem i na RTS i na sve one koji bi mogli da daju pare da se ovaj projekat završi kako valja. Nemamo prava na promašaj kada je ovaj film u pitanju - priča Ristovski i ističe zbog čega je ovaj projekat toliko značajan za njega lično:

- To je najteži film u mojoj karijeri u svakom smislu. I produkcijski i glumački, jer igrati kralja Petra nije nimalo lako. Moj zadatak je da ga predstavim tačno, jer je kralj bio jedna slojevita ličnost, intelektualac i pre svega ratnik. Učestvovao je u devet ratova, bio u prvim redovima, pucao i borio se. Bio je i ranjavan.

Ristovski smatra da je snimanje ovakvog istorijskog spektakla dug koji imamo prema precima.

- Moramo da ispoštujemo ono što je emotivno zapisano u srpskom narodu. Svaka druga kuća u Srbiji u kojoj smo snimali kadrove izgubila je nekog na Kajmačkalanu, među albanskim planinama i na Solunskom frontu. Zbog svih njih treba da napravimo jednu potresnu istorijsku priču - kaže Ristovski.

Njegov sin Petar Ristovski je režiser ovog filma.

- Nije mi bilo teško da primam naređenja od sina. Petar je kao mali išao sa mnom na snimanja raznih filmova. Vukao je kablove, ali i gledao druge režisere kako rade svoj posao, tako je i ispekao taj rediteljski zanat. Pored toga, završio je FDU s najboljim profesorima, tako da je dobro potkovan. Najveći uspeh oca je kada ga sin prevaziđe. Zbog toga sam vrlo srećan i sa zadovoljstvom izvršavam njegove naredbe - objasnio je Lazar.

Lazar otkriva da će uporedo sa filmom da snima i seriju.

- Ujedno snimamo i 10 epizoda serije o kralju Petru koje će se emitovati na RTS. To ostvarenje će pratiti razdoblje od krunisanja 1904. godine, pa do povlačenja srpske vojske preko Krfa.

Premijera filma i serije o kralju Petru se očekuje u novembru.

hellomagazin.rs Milan Josipović

Pročitajte još