Katarina Radivojević između glume i diplomatije: Novi izazovi na Brodveju

Katarina Radivojević između glume i diplomatije: Novi izazovi na Brodveju

04/02/2019

0

Osim što gradi uspešnu glumačku karijeru u Americi, Katarina Radivojević odnedavno je u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Njujorku angažovana na promociji srpske kulture i umetnosti

Glumica Katarina Radivojević (39) angažovana je kao saradnica Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku na period od tri meseca, posle čega će se njen status ponovo razmatrati. Iako nema diplomatski status, naša umetnica trebalo bi da bude zadužena za poslove iz oblasti kulture u našem konzulatu smeštenom u blizini Brodveja, dela Njujorka poznatog po brojnim pozorištima. Ovo nije prvi put da glumica spaja umetnost sa diplomatijom. Prošlog novembra je u pomenutom konzulatu učestvovala u obeležavanju stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Tada je izvela monolog iz drame “Milunka Savić”.

Katarina, koja je iz Srbije otišla na vrhuncu popularnosti, već godinama živi na relaciji Srbija – Amerika. Pored probijanja na američkom tržištu, nije odbijala uloge u domaćim ostvarenjima, pa se njeno odsustvo u ovdašnjoj kinematografiji nije osetilo. O razlozima odlaska i o tome kako bira šta će raditi često je govorila.

– Volim da istražujem novo i nepoznato, da iskušavam sebe. Možda je to do mog avanturističkog, hazarskog duha. Ne volim kolotečinu u svakodnevnim stvarima, niti da znam kako će mi izgledati život u naredne četiri godine. Takav način života me je uvodio u neke zanimljive projekte. Možda mi se nije desila uloga života, ali su mi se otvarala neka interesantna vrata – izjavila je za Gloriju.

U Americi joj prija životni stil i mentalitet tamošnjih ljudi, a u Srbiji joj se sviđa ležernost.

– Tamo se ljudi bave sobom. Mi previše učestvujemo u tuđim životima, zanemarujući sopstvenu dušu. S druge strane, sviđa mi se naš opušteni način života u kome ne brinemo o tome šta nosi dan. Nismo u velikim kreditima, imamo uvek više od dve nedelje za odmor godišnje i non-stop smo na kafama. To su nezamenljive stari koje postoje samo na Balkanu.

Nakon što je producirala i zaigrala u predstavi “Pogledi”, koja se s velikim uspehom izvodila širom regiona, čini se da Katarinu u ovoj godini očekuju još veći izazovi. Pre nekoliko meseci pojavila se informacija da će glumiti pored Toma Henksa u holivudskom filmu “Black Money Games”, koji bi trebalo da se snima na Hvaru na proleće.

– Pregovori su u toku, ne smem ništa više da kažem osim da su mi partneri velike zvezde. Uzbuđena sam što ću igrati s takvim profesionalcima i u okruženju u kom ću moći da dam svoj maksimum – istakla je glumica.

hellomagazin.rs/M G Mirko Tabašević