Emir Kusturica: Mladi umetnici ne treba da budu opterećeni crvenim tepihom

Emir Kusturica: Mladi umetnici ne treba da budu opterećeni crvenim tepihom

05/07/2017

0

“Boljšoj“ festival održaće se po peti put, od 13. do 15. jula na Mećavniku na Mokroj gori, a njegov idejni osnivač, reditelj Emir Kusturica otkrio je  više o onome što želi da postigne ovim festivalom.

Festival klasične muzike “Boljšoj“ pokrenut je sa idejom da promoviše što veći broj mladih talentovanih muzičara iz muzičkih škola i akademija sa željom da se ovaj muzički događaj uvrsti među najznačajnije evropske i svetske festivale klasične muzike.

Upoređujući dosadašnje postignuće “Boljšoj“ festivala u odnosu na ”Kustendorf“, reditelj Emir Kusuturica kaže da je namera bila ista.

-U mojim godinama, da ono što sam uzeo od umetnosti vratim. Mećavnik nije prostor prilagođen kapitalističkom modelu kulture. Slično je i sa ne nekadašnjim domovima kulture. Želim da mladi umetnici ne budu opterećeni crvenim tepihom, već da se stvori jedna scena na kojoj mladi umetnici počinju da koračaju svetom umetnosti. Ideja Kustendorfa i Boljšoja je ista, izjavio je Kusturica za “B92“.

Inače, pristiglo je mnogo prijava za takmičarski program, a 1. jula je objavljen spisak učesnika koji su prošli selekciju na takmičenju na petom “Boljšoj” festivalu koji će se održati od 13. do 15. jula na Mokroj gori.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs/Marija Milenković Guliver/Getty/Z.Milutinovic/ATAImages
Tagovi: emir kusturica

Najnovije vesti