Ko je i odakle se stvorio Božo Vrećo, pevač koji ima glas anđela s druge planete (video)

Ko je i odakle se stvorio Božo Vrećo, pevač koji ima glas anđela s druge planete (video)

Autor: | 13/08/2017

0
foto Nina Mašić Lizdek

Već decenijama kruži anegdota o pismenom sastavu jednog dečaka koji je sevdah definisao jednom rečenicom: „Sevdah – to je kad moj tata peva i plače“. Iako izvorno bosanska pesma, zahvaljujući Amiri Medunjanin i Boži Vreći, poslednjih nekoliko godina sevdalinka se sluša i oseća širom sveta.

A post shared by Vreco Bozo (@bozovreco) on Jun 16, 2017 at 3:52am PDT

Božo Vrećo, kontroverzni izvođač sevdalinke iz Foče, ovih dana je atrakcija u medijima širom regije. "Bosanska Končita Vurst", "čovek s bradom i štiklama" i "panker koji peva ženskim glasom" samo su neki od izraza kojima se, nedovoljno, opisuje ovaj umetnik. New York Times nedavno ga je opisao kao čoveka koji ima glas s druge planete.

A post shared by Vreco Bozo (@bozovreco) on Aug 12, 2017 at 4:17am PDT

Svaki čovek koji poznaje barem osnove sevdaha i sevdalinki, bio Bosanac ili ne, jednostavno čuje da je Božo Vrećo jedan od najboljih vokala koji trenutno postoje na Balkanu. Znajući da je sevdalinka jedna od najtežih muzičkih formi zbog svih komponenti koje zahteva, time je Božo, koji sevdalinku izvodi i muškim i ženskim vokalom, još veći.

 

Pevati je počeo besplatno u jednom restoranu u Sarajevu, i to izvorni sevdah, onaj koji se peva bez instrumenata toliko „tiho i tanano“ da ga se jedva čuje za susednim stolom. Kada ga je otkrio svet profesionalnih muzičara, Božo je postao zvezda. Ipak, mnogima je zasmetao njegov fizički izgled i njegova "dualnost".

 

- Ja sam i muškarac i žena. Ne imitiram ženski glas, on u meni jednostavno postoji, a sevdalinka je izvorno ženska pesma, ona koja se čuje iz neke sobe u komšiluku kad padne mrak - rekao je jednom prilikom Božo koji nosi štikle, šminka se i, kako sam kaže, voli kao žena.

Zašto je Božo Vrećo umetnik, a ne fejk Končita Vurst?

 

Prvenstveno zato što je njegov glas specifičan. Vrećo je i tenor i sopran, a retko ko ostaje imun kada ga sluša uživo. Božo peva i plače.

Božo Vrećo nije muzički obrazovan. Sam je uvežbao glas, a koristio se i vežbama disanja koje je pronašao na internetu. Samouk je i takav izvodi sevdalinke, piše sevdalinke, kreira haljine, slika, crta, igra u pozorištu i piše.

Božo Vrećo stvara sevdalinke. Sevdalinke se u Bosni i Hercegovini već decenijama samo izvode i postoji 40-ak najpopularnijih pesama koje se vrte u krug. To je prekinuo Božo Vrećo koji piše tekstove i muziku za nove sevdalinke kojima se, ma koliko se neki trudili, ne mogu naći zamerke.

Sarađuje s nekim od najboljih džez muzičara ovih prostora, a u svoje pesme ubacuje elemente džeza, bluza i soula. Izdao je četiri albuma i jednu knjigu. Nastupio je u svim delovima sveta i rasplakao hiljade ljudi koji uopšte nisu razumeli tekstove pesama.

 

Na kraju krajeva, Božo Vrećo je važan za Bosnu i Hercegovinu, kao i za regiju. Obrazovan, elokventan, načitan, duhovit i slobodan. Usudio se da bude drugačiji. Usudio se da prizna da je gej. Usudio se da živi kako mu se živi. Iako ga zadojeni vernici svih triju religija ne podnose, on naglašava da ga sve tri religije inspirišu. I on ima osobinu koja njima fali – nikoga ne osuđuje i ne petlja se u tuđe živote, nego živi svoj.

hellomagazin.rs Nina Mašić Lizdek
Tagovi: božo vrećo