Ana Sakić u Holivudu: Glavna uloga na prvom kastingu

Ana Sakić u Holivudu: Glavna uloga na prvom kastingu

Autor: | 23/01/2016

0

Sreća prati hrabre. Latinska izreka koja se dokaže uvek kad to najmanje očekujete. Možda baš kad bez ideje i plana preletite okean i poželite da otkrijete kako izgleda čuveni "američki san". Ili vas on, kao što je to bilo u slučaju glumice Ane Sakić, prizove sebi.

Kad se prošlog juna otisnula u avanturu zvanu Holivud, svesna da ostavlja mnogo, a da tamo kud se zaputila može dobiti samo više, nije ni slutila da će stidljivo kucanje na jedna vrata otvoriti mnoga druga. Prag iza kojih su se krile nove prilike bilo je za trunku teže preći nego 5.000 kilometara, koliko deli Srbiju od SAD. Ali čim je jednom zakoračila preko njega, put ju je dalje poveo sam.

- Povod za posetu Americi bila je ponuda za ulogu u filmu Uploading o bivšoj zvezdi s "Jutjuba", u režiji Zorana Lisinca ("Pored puta" sa Majklom Madsenom). Međutim, nekoliko dana pre početka snimanja, saopštili su nam da se projekat odlaže jer nisu prikupljena sredstva. Naravno, to nije bio jedini razlog mog odlaska. Producenti filma "Templar: krv za krv" (sniman u Srbiji), u kojem sam igrala keltsku ratnicu Gretu, imali su planove sa mnom i zvali su me da dođem.

U tom trenutku, bez konkretne ponude, u Americi ste, ipak, bili samo turista. Ali niste odustali?

- Zanimljivo je to da sam kod nas svaki put dobila ulogu na kastingu za strani film, što me je "povuklo" da krenem ka Holivudu. Budući da od Lisinčevog ostvarenja ništa nije bilo, zahvaljujući stečenim kontaktima, rešila sam da okušam sreću na kastinzima. Slala sam biografiju i prve reakcije su bile pozitivne. Oduševilo ih je to da sam ozbiljna glumica koja se okušala u različitim ulogama, budući da su u Americi svi glumci, muzičari i producenti, a svega je 10 odsto profesionalaca. Već na prvom kastingu dobila sam ulogu, i to glavnu!

Kako izgleda dobiti preko noći priliku u Holivudu?

- To je onaj osećaj kad se radujete kao malo dete. A onda počinjete polako da sumnjate zašto baš vama, koji ste došli iz daleke Srbije, da se tako posreći. Naplašili su me svim i svačim, jer u Americi zaista postoji mnogo lažnih audicija. Čitajući scenario shvatila sam da triler ima previše erotskih scena, što glumcu ne bi trebalo da bude problem, ali meni su poslužile kao izgovor da odbijem ulogu. Onda se ispostavilo da je čovek ozbiljan producent, koji se šokirao kad sam rekla "ne". Sad čekam da film postane hit, pa da se pokajem kao Vinona Rajder kad je prepustila ulogu u "Titaniku" Kejt Vinslet.

A šou ide dalje...

- Tako je. Dobila sam poziv da radim kao asistent režije u kratkom humorističkom filmu "Kraj sveta" naše rediteljke i glumice Dunje Đorđević. Pomagala sam joj u umetničkom delu i organizovala ekipu na setu. Ozbiljan zadatak iz kojeg sam mnogo naučila. Usledio je i drugi kasting, na koji je malo falilo da ne odem jer je bila reč o ulozi devojke od 25 godina. Razmišljala sam: "Šta ima da gubim vreme s ulogama koje mi, pre svega, fizički ne pristaju". Ali kako su me preporučili prijatelji, odlučila sam da odem i da okušam sreću.

Po čemu se razlikuje kasting u Holivudu?

- Isti je kao kod nas. U komisiji su producent, reditelj i njegov asistent, ali su prijatniji. Producent nije babaroga. Ne zamišlja da je glavni i ne gleda na glumce ponižavajuće. Mada sam otišla s preporukom, imala sam psihičku barijeru jer je trebalo da se predstavim na engleskom jeziku. Iako ga dobro govorim, pet puta sam se izvinjavala zbog akcenta. Oni su me umirivali i govorili da je njima potreban glumac, a da će lako s akcentom izaći na kraj. Postupili su prema meni kao prijatelji. Nisam verovala da ću dobiti ulogu. Zahvalila sam im se na pažnji i ostavila kontakt za neke druge uloge.

Kad je usledio sudbonosni poziv?

- Odmah sutradan poslali su mi poruku da sam dobila ulogu u filmu Visage ("Lice"). Bila sam u šoku. Pomislila sam: "Dobila sam ulogu u Holivudu, šta ću sad da radim?". Tad sam postala svesna da sam u sve ušla smelo i da nisam razmišljala da bi ono što sam htela moglo da se ostvari. Nikad nisam maštala o američkom snu. Otišla sam da vidim kako van Srbije prolazi moj talenat i lice, i uverila se da je sve moguće. Onda su počele probe. Shvatila sam da je reč o ozbiljnom projektu i da će nam se u gostujućoj ulozi pridružiti Miki Rurk.

Šta je presudilo da dobijete ulogu?

- Bila sam radoznala i pitala sam reditelja Tatu Mikelanđela koliko devojaka se prijavilo za moju ulogu. Kad sam čula da ih je probalo njih dvadesetak, kopkalo me je da saznam zašto je izabrao baš mene. Onda sam otkrila da su moja spontanost i prirodnost bile presudne. Kad je reditelj puštao snimak s audicije, producent se zaustavio na meni i rekao: "To je devojka koja nam treba. Pogledaj te oči. Ona njima govori".

O čemu se radi u filmu?

- Reč je o urbanom trileru, koji dočarava mračnu stranu Holivuda. Estetikom podseća na "Grad greha". Igram kompleksnu devojku Bjuti, koju glavni junak (Kejleb Man), kad uđe u svet mafije, sreće na svom putu. U međuvremenu, ona saznaje da ima HIV i želi da se osveti muškarcima. On je, takođe, u mračnoj priči i Bjuti postaje njegova žrtva. Premijera se očekuje na proleće.

Hoćete li sledeću kartu za SAD kupiti u jednom pravcu?

- Ne želim zauvek da odem iz Srbije. Cilj mi je da nastavim da igram u tamošnjim projektima, a da mi ovde bude baza. U kontaktu sam sa Radošem Bajićem i znam da radi na nastavku serije "Selo gori, a baba se češlja". Nadam se da me ima u planu.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hello
Tagovi: ana sakic

Pročitajte još