Poslušajte pesmu koju je Vasil Hadžimanov komponovao za UN

Poslušajte pesmu koju je Vasil Hadžimanov komponovao za UN

Autor: | 17/02/2016

0


Kada je Kancelarija UN u Srbiji zatražila od Vasila Hadžimanova da komponuje džez numeru o ciljevima UN u oblasti održivog razvoja, srpski muzičar je bio spreman da pruži svoj maksimum, ali nije očekivao da će stvoriti hit.

Kompozicija "Reach Out" je jedinstven spoj džeza, balkanskog folklora, Hadžimanovljevog klavira i glasova Vukašina Markovića i kompozitorove petnaestogodišnje kćerke Marte.

Tekst pesme pokriva svih 17 ciljeva, koje su svetski lideri usvojili u septembru prošle godine.

Glad, korupcija, zagađenje, siromaštvo, bolesti, nestašica vode, nejednakost i ostali svetski problemi oživeli su kroz muziku koja dopire do slušalaca svih generacija, skreće pažnju Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

- Važno je da, kada ste u mogućnosti da kao javna ličnost ili umetnik privučete pažnju, uradite ono što je do vas. Pošto imamo sredstvo da dopremo do medija, imamo priliku da pošaljemo poruku i pokušamo da malo pokrenemo stvari - izjavio je Hadžimanov, a objavljeno je na sajtu FAO.

Poznati muzičar priznaje da je rad na ovoj kompoziciji za njega bio poseban i nimalo lak.

- Želeli su (UN Srbija) džez, balkanski šmek, poruke, ali da ne bude preterano avangardno. A što se tiče stihova, nije bilo lako naći autore (Svebor Šakić i Dejan Mandić), koji pišu na engleskom i da to ne zvuči kao govor - objasnio je Hadžimanov.

Hadžimanov je komponovao pesmu tako da Marković postavlja pitanja, a Marta, kao predstavnica mlađe generacije, odgovara kroz refren

- Vreme je da promenimo naš svet, da dopremo do sveta oko vas...- Now is the time to change our world, reach out to the world around you....

- Marta dolazi iz muzičke porodice - tu sam ja, moji roditelji, moja tetka, kao i tašta, i pojavljivala se kao gost na našim koncertima. To nije nešto na čemu insistiramo, ali ona je sva u muzici i očigledno je da će se time baviti - ispričao je Hadžimanov o svojoj kćerki.

Hadžimanov je pesmu "Reach Out" premijerno izveo u oktobru prošle godine u Domu omladine Beograd, povodom obeležavanja 70. godišnjice UN.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Hello! hellomagazin