Koncert Hora bečkih dečaka 21. maja u Beogradu

Koncert Hora bečkih dečaka 21. maja u Beogradu

Autor: | 19/03/2016

0


Beogradska publika ima priliku da ode na „Put oko sveta za 80 minuta“! Neobično muzičko putovanje obećavaju članovi čuvenog Hora bečkih dečaka. Hor će nastupiti pod upravom dirigenta Lusa Đija Godoja 21. maja u Beogradu u Centru „Sava“.

Na beogradskom koncertu Hor bečkih dečaka predstaviće jedan od svojih najpopularnijih projekata koji nosi naziv Put oko sveta za 80 minuta, najavio je organizator koncerta Centar beogradskih festivala.

Program je veoma raznovrstan i obuhvata pesme u rasponu od narodnih, preko klasičnih i pop numera, iz svih zemalja koje je posetio Filijas Fog, junak romana Žila Verna Put oko sveta za 80 dana.

Današnji naziv hor nosi od 1922. godine, a od 1926. imao je bezmalo 1.000 turneja, u 100 različitih zemalja.

Hor bečkih dečaka poznat je kako po jedinstvenom zvuku, tako i po prepoznatljivoj garderobi - stilizovanim mornarskim odelima.

U horu danas peva 100 dečaka, uzrasta od 10 do 14 godina, pripadnika 30 različitih nacionalnosti, podeljenih u četiri zasebna hora. Horovi godišnje nastupe na ukupno oko 300 koncerata i različitih nastupa. Svaka grupa provede od devet do 11 školskih nedelja na turneji

Zajedno sa orkestrom Bečke filharmonije i pevačima Bečkog državnog hora, Hor bečkih dečaka održava tradiciju carskih muzičara: kao hor Carske muzičke kapele, Bečki dečaci pevaju nedeljne mise u bečkoj Carskoj kapeli, kao što su to činili od 1498. godine.

Ove godine 1. januara nastupili su šesti put na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije.

Hor bečkih dečaka nastupio je u Beogradu u septembru 2010. godine, na svečanosti u Skupštini grada Beograda, u okviru manifestacije „Dani Beča u Beogradu“.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Wienersaengerknaben.at hellomagazin
Tagovi: beograd kultura