Ljubica Adžović: Gatara koja je osvojila Kan i srce Emira Kusturice (video)

Ljubica Adžović: Gatara koja je osvojila Kan i srce Emira Kusturice (video)

Autor: | 02/04/2016

0

Talenat koji se retko viđa i nebrušeni dijamant, tako su mnogi govorili za Ljubicu Adžović. Njena gluma u filmovima Emira Kusturice "Dom za vešanje" i "Crna mačka, beli mačor" bila je upečatljiva, a da nije bila samo naša miljenica govori i to da je elitu na Kanskom festivalu bacila u trans.

Rođena je u Skoplju 1924. godine, bila je gatara koja je na taj način zarađivala za hleb na sutomorskoj plaži. Nije znala da čita, piše, živela je u jednom mestu u blizini Sutomora gde je Kusturica i pronašao. Godinama se pričalo da je on za nju saznao preko novina koje su pisale o njoj i čim je video znao je da je ona "rođena glumica".

Ali, Ljubica to nikad nije rekla za sebe, samo bi odmahnula rukom i rekla: "Ma kakva gluma, bila sam ono što i jesam - Ciganka i baba".

Pored Davora Dujmovića u filmu "Dom za vešanje" iz 1988. godine, koji je bio centralna figura filma igrajući ulogu Perhana i baba Hatidže je podjednako bila uticajna, koja je i odvela u Kan.

Nakon filma "Dom za vešanje" Ljubica se na scenu vratila ulogom baba Sujke u još jednom Kusturičinom filmu "Crna mačka, beli mačor" iz 1998. godine.

Nakon dva veoma uspešna filma, ipak je odlučila da se vrati onome što je pre radila - gledanju u karte na sutomorskoj plaži.

Neko vreme su kružile priče da je 2001. godine pobegla u Francusku, zatraživši azil u toj zemlji, skrivajući se, kako je tada govorila, od mafije koja joj je neprekidno tražila novac uz pretnju da će je ubiti.

Prema njenom svedočenju koje su preneli francuski mediji, iz Crne Gore je otišla za Albaniju, brodom iz Valone za Brindizi, a potom kamionom stigla u Lion.

Godinu dana pre smrti vratila se u rodni kraj, imala je ukupno devetoro dece, a tačan broj unučadi i praunučadi nikad nije znala.

Nekoliko godina je prošlo od njenog poslednjen pojavljivanja u javnosti, a onda je bila glavna tema u svim novinskim člancima. Naime, Ljubica Adžović je optužena da je učestvovala u kupovini tek rođene bebe. Ta vest je digla celu Crnu Goru na noge, ali je na kraju došlo do zabune jer je osoba koja je imala nameru da učini ovaj zločin imala isto ime i prezime kao i glumica.

Ubrzo nakon te zabune ona umire i to 23. maja 2006. godine posle kraće bolesti.

Njena smrt je mnoge pogodila, posebno Kusturicu koji je nakon njene smrti rekao:

- Bila je rođeni talenat. Radio sam sa profesionalcima i amaterima, ali ona je bila posebna, uživao sam u svakom trenutku radeći s njom. Jako mi je žao što ona nije više s nama.

A koliko je Ljubica volela i cenila Kusturicu govori i to da je za života dobila veliki broj poziva da glumi u inostranim filmovima, ali da je sve to odbijala jer nije želela da glumi u filmovima koje nije radio Kusturica.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs printscr/youtube
Tagovi: emir kusturica