Gabi Novak: I dalje plačem uz Arsenove stihove

Gabi Novak: I dalje plačem uz Arsenove stihove

Autor: | 04/04/2016

0


Njihova ljubav trajala je pola veka. Ono sve što znamo o Arsenu Dediću, to je stvarno tako malo u odnosu na iskustvo njegove životne saputnice Gabi Novak, koju je "voleo na svoj način".

I zato, "u slavu ljubavi njegove", "ne rekavši mu zbogom, nego doviđenja", i "sve muzike" koju nam je podario, Gabi sa njihovim sinom Matijom i prijateljima, priređuje niz koncerata njemu u čast. Posle Zagreba, Podgorice i Ljubljane, pred beogradskom publikom nastupiće 9. aprila u Sava centru.

- Tako se zahvaljujemo Arsenu na ogromnom opusu koji je ostavio - kaže za "Novosti" Gabi Novak.

- On nikada neće umreti. On je živ i živeće sigurno još godinama, decenijama.

Prvi zajednički nastup Gabi i Arsen imali su 1964. u Splitu, kada su u alternaciji otpevali evergrin "Kuća pored mora", a brak su sklopili 1970. Zato Gabi tvrdi da joj je teško da opiše prazninu koju oseća poslednjih sedam meseci, od kada Arsena nema.

- Smrt najmilijih je gubitak s kojim odlazi pola tela - govori Gabi.

- Jednostavno, kao da si sakat, čoveče božji! To je jedno duhovno stanje. Dugo nemam majku, oca od svoje 10. godine, on je stradao u Drugom svetskom ratu. To su strašni gubici i teški lomovi, jer s njima smo delili i dobro i zlo, negovali ih, voleli, bili njihovi i sada nam samo tako odlaze. Kada prođu meseci i godine shvatiš da je otišao deo tebe koji više ne možeš da vratiš. Može se to malo ušuškati. Ja to radim sa mojim Arsenom tako što čitam njegovu poeziju po 130. put, slušam njegov rad, učestvujem u velikom projektu u njegovu čast...

Arsenovi stihovi bude jake emocije, mnogi su uz njih pevali i plakali, mirili se i rastajali. Za Gabi oni imaju poseban značaj, a sada joj neki i nateraju suze na oči:

- Volim da izdvojim "Kuću za ptice" koju vrlo emotivno doživljavam, kao i "Ono sve što znaš o meni" i "Pusti me da spavam". To su te evergrin balade koje će živeti dugo.

Na "Koncertu za Arsena", uz Gabi i Matiju su i njihovi zajednički prijatelji: Zlatan Stipišić Džiboni, Zoran Predin, Zafir i Vasil Hadžimanov, Bisera Veletanlić i orkestar "Kamerata Serbika".

- Vrlo sam srećna da će biti Bisera, koju smo teško pridobili za to. Zaslužno je tu. Sa Arsenom je pre mnogo godina na "Beogradskom proleću" pevala "Ne plači" i dobila sve žive nagrade. Stvarno je izvela nezaboravnu interpretaciju. Drago mi je i da će biti Zafir i njegov sin, mali Vasil, koji će pratiti svoga ćaću. On je Matijino godište i sjajan je pijanista, izuzetan.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Arhiva Hello! hellomagazin
Tagovi: gabi novak