Sarajevo poštuje kralja i svečano obeležava 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića

Sarajevo poštuje kralja i svečano obeležava 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića

Autor: | 10/04/2016

0


Koncertom orkestra romske muzike "Crne mambe", projekcijom dokumentarnog filma "Šaban" i okruglim stolom o romskoj muzici, 17. aprila u Kamernom teatru 55 u Sarajevu biće obleženo 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića.

Goran Bregović, kao jedan od organizatora manifestacije, rekao je da je napisao poslednje dve jesme koje je Šaban Bajramović snimio kao nove i da su bili prijatelji.

- Svi muzički recezenti u Jugoslaviji, koji većinu ploča Bijelog dugmeta nisu voljeli, obožavali su Šabana Bajramovića. To je bila možda jedina autentična stvar koji smo imali ovdje. Sve ostalo je bilo provincijalno - rekao je.

Istakao je da je bio Šabanov veliki poštovalac, te da mu je drago da je manifestacija organizovana u Sarajevu i da će on biti deo nje.

Direktor Kamernog teatra 55 poznati glumac Emir Hadžihafizbegović izjavio je da je Bajramović bio volšeban čovek i pevač, te da je manifestecija mogla biti organizovana i u mnogo većem prostoru, ali da nisu želeli da ona ima pretenciozan i komercijalan karakter.

Predsednik Romskog informativnog centra "Kali Sara" Dervo Sejdić rekao je da nijedan Bal Roma u Sarajevu nije bio potpun bez gostovanja Šabana Bajramovića, te podsetio da je Bajramovićeva interpretacija pesme "Đelem, đelem" 1971. na Svetskom romskom kongresu u Londonu prihvaćena kao himna Roma.

Muzikološkinja Vesna Andree-Zaimović naglasila je da je Šaban Bajramović bio fenomen koji je prerastao granice svog žanra i kojeg teoretičari muzike svrstavaju uz čuvenog Đanga Rajnharta.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Nishville promo