"Dobra žena" otvorila Festivala evropskog filma Crossing Europe

"Dobra žena" otvorila Festivala evropskog filma Crossing Europe

Autor: | 21/04/2016

0

Sezona brojnih filmskih festivala u Evropi sinoć (20. aprila) je uspešno nastavljena otvaranjem Festivala evropskog filma Crossing Europe u Lincu, a jedan od filmova na otvaranju manifestacije bio je i "Dobra žena", rediteljski debi naše renomirane glumice Mirjane Karanović.

Ovaj film koji je svetsku premijeru imao na Sandensu (a od danas je i u srpskim bioskopima), bavi se smelim suočavanjem sa istinama iz burnog perioda građanskih ratova na Balkanu. Karanovićeva je scenarista, producent, ali i tumač glavne uloge - žene koja istovremeno saznaje da je obolela od teške bolesti, ali i tajnu o učešću svog muža u ratnim zločinima.

I jedna od producentkinja "Dobre žene", rediteljka Jasmila Žbanić, bavila se Balkanom, pa je na otvaranju festivala u Lincu predstavila svoj dokumentarni film "Jedan dan u Sarajevu", o stogodišnjici Sarajevskog atentata.

Tvorac i umetnička direktorka manifestacije u Lincu, Kristina Dolhofer, ove godine osmislila je interesantno putovanje po evropskim kinematografijama pod motom "Otvorene granice". U vremenu izbegličke krize, moto ipak krije svojevrsnu ironiju, imajući u vidu da su mnoge evropske granice "nakićene" bodljikavom žicom. Želja organizatora je da se do kraja festivala, 25. aprila, gledaoci i gosti suoče sa realnostima vremena u kom živimo. Na festivalu će se naći 162 filma, iz čak 35 zemalja.

Ovogodišnje otvaranje, koje je proteklo u znaku žena reditelja, zaokružila je domaća autorka Klaudija Dvoržak dokumentarnim filmom "Moje ime je. Ja sam", u kom sedmorica azilanata smeštenih u Nojhofenu daju portret turobnog izbegličkog "početka" novog života u tuđini, čime direktno dovode u pitanje festivalski moto "otvorenih granica".

Komentari (0)

Loading
, Foto:Boško Karanović hellomagazin

Pročitajte još