Brišu se domaći filmovi sa Jutjuba, sada gledanje uz plaćanje

Brišu se domaći filmovi sa Jutjuba, sada gledanje uz plaćanje

Autor: | 17/06/2016

0

Jutjub i slični kanali čini se da više neće boiti eldorado za gledanje filmova, bilo domaćih bilo stranih.

U privrednoj komori Srbije Udruženje za kreativnu industriju i Grupacija za kinematografiju predstavili su u četvrtak Netfilm.tv, prvu legalnu platformu za prikazivanje domaćih filmova i video stvaralaštva putem interneta.

Kako je izjavio Dragan Bjelogrlić, predsednik Grupacije, Srbija je prva zemlja u regionu, i možda jedna od retkih u istočnoj Evropi, koja ima priliku da postavi on lajn distribuciju filmova i njihovu potpunu zaštitu od piraterije.

- Otkako se kod nas pojavila alternativna distribucija filmova - od video-kaseta, DVD-ja, do interneta, srpska kinematografija nikada nije mogla da dobije bitku sa piraterijom. Taj kriminal je ovde oduvek harao, gledali smo na ulicama kako se naši filmovi prodaju na kasetama. Da ne govorim o dijaspori, koja je srpsku i jugoslovensku kinematografiju gledala besplatno na piratskim kanalima. Net.film.tv je prvi pokušaj da se taj kriminal spreči, da autori i producenti za eksploataciju svojih dela konačno dobiju naknadu.

Kao razlog za podršku ovom projektu Bjelogrlić izdvaja i to što mala autorska ostvarenja više nemaju prostor za prikazivanje u "Sinepleksima". Platforma bi ovim filmovima otvorila direktan put do publike, i njihovim autorima omogućila naknadu.


Predstavnik Netfilm.tv Dragan Gaga Đurković ističe još neke ciljeve - promociju domaćeg filma producentima iz inostranstva i regiona koji dolaze u Srbiju.

- Platforma već sadrži 231 naslov, za koje imamo legalne ugovore sa njihovim producentima. Kad otvorimo bilo koji od tih filmova imamo kratak opis, fotografije, imena svih autora koji su učestvovali u njegovom stvaranju.

Posetioci ovog sajta plaćaće uslugu između 100 i 499 dinara, u zavisnosti od broja naslova i pretplate.

Na pitanje "Novosti" koliki će procenat od profita koji ostvari Net.film.tv dobijati autori i producenti, Đurković kaže da za to postoje precizni ugovori.

- Platforma ima dva ugovora - ekskluzivne, koji daju usluge antipiraterije koje se, naravno, plaćaju, i neekskluzivne, koji nemaju tu uslugu. Prihod producenata i autora zavisiće i od broja pregleda njihovih filmova, oglašivača, i to će sve biti transparentno - svaki autor će moći da vidi koliko je gledan, ili nije gledan njegov film.


Sigurnost sadržaja platforme obezbeđivaće se u saradnji sa agencijom SAPA (Serbian Antipiracy Agency), Odeljenjem za visokotehnološki kriminal, Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal. Po rečima Živorada Žike Jakšića, agencije SAPA je sa svim predstavncima ovih institucija već obavila razgovore.

- Onog trenutka kada bude i zvanično konstituisana, svi domaći filmovi, TV i ostali video-sadržaji za koje imamo ugovore biće "izbrisani" sa "Jutjuba" i drugih piratskih internet prezentacija, i više neće biti dostupni za gledanje - kaže Jakšić, koji je u četvrtak demonstrirao "brisanje" filma "Otpisani".

Komentari (0)

Loading
story.rs/NP Promo
Tagovi: film kultura