Bez rasizma do Oskara

Bez rasizma do Oskara

Autor: | 09/07/2016

0


Burne javne polemike koje su pratile ovogodišnju dodelu Oskara, vezane za rasnu i polnu neravnopravnost, zbog čega je najpopularnija nagrada nazvana "belom" i "muškom", dobile su epilog.

Američka filmska akademija, koja dodeljuje Oskar, pozvala je rekordna 683 nova člana da joj se pridruže, čime će se udvostručiti broj žena i pripadnika manjina u njenim redovima.

Kako piše časopis "Varajeti", akademija je saopštila da od ukupnog broja novopozvanih članova 46 odsto čine žene, a 41 odsto pripadnici manjina koji dolaze iz 59 zemalja.

Ako svi oni budu prihvatili poziv, u ukupnom članstvu akademije bilo bi 27 odsto žena i 11 odsto pripadnika etničkih manjina.

- Radili smo nekoliko godina na tome da akademija diversifikuje svoje članstvo, koje je do sada većinski sastavljeno od starijih, belih muškaraca - izjavila je predsednica akademije Šeril Bun Ajsaks.

Ova institucija najavila je početkom godine velike promene u regrutovanju novih članova i načinu glasanja. Akademija je bila prinuđena da reaguje posle druge godine zaredom kada su samo belci bili među nominovanim za Oskara, što je izazvalo lavinu optužbi, pa čak i bojkota.

- Mislim da su kada je razgovor o ovom problemu zaista "eksplodirao", članovi akademije morali da u svoje redove dovedu nove i zanemarene filmske stvaraoce i talente - izjavila je Bun Ajsaks.

Među novopozvanima su glumci Džon Bojega, Ema Votson, izabrana za feministkinju godine posle agresivne kampanje za prava žena, švedska oskarovka Alisija Vikander, američka pevačica Meri Džej Blajdž.

Pozvani su i Idris Elba, Čadvik Bosman, Eva Mendes, Amerika Ferera i Anika Noni Rouz.

Među novim članovima koji mogu da povećaju diverzitet Akademije su i kineski snimatelj Džao Fej, japanski dizajner produkcije Johei Taneda, meksička rediteljka Patrisija Rigen...

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Getty

Pročitajte još