Marina Abramović: Ne želim decu, tri puta sam abortirala

Marina Abramović: Ne želim decu, tri puta sam abortirala

Autor: | 28/07/2016

0


Svetski poznata umetnica Marina Abramović je u opširnom intervjuu za nemački "Špigl" otkrila i da je tri puta abortirala.

Na pitanje da li je ikada imala decu, Marina je odgovorila:

- Ne. Nikad. Tri puta sam abortirala jer sam bila ubeđena da će to biti pogubno za moj rad. Jedna osoba može imati ograničenu količinu energije u telu, a ja želim da je delim s drugima. To je moje viđenje života. To je razlog zašto žene iz sveta umetnosti nisu uspešne kao muškarci. Ima mnogo talentovanih žena. Zašto su muškarci na važnim pozicijama? Jednostavno: ljubav, porodica, deca – sve ono što žena ne želi da žrtvuje - dodajući da nikada nije želela da bude majka zbog svog užasnog detinjstva.

To ste odlučili još u mladosti?

- Da. Naročito zato što sam imala tako užasno detinjstvo. Nisam želela da budem majka. Nikako. Moji studenti su moja deca.

Izgledate 20 godina mlađe nego što jeste, a toliko mučite svoje telo.

- Moj lekar kaže da su mi i krv i unutrašnji organi mnogo mlađi. Verujem da je to zato što toliko volim život, volim ljude. Moja majka je bila vrlo aktivna žena. Penzionisala se u 62. i u 86. umrla užasnom smrću od potpune demencije. Promenila je život od aktivnog do potpuno pasivnog. Ja ću da umrem radeći, a ne dok sedim ispred glupog TV-a. Ljude ubija penzija.

Isplanirali ste već svoju sahranu: ne jedan, nego tri kovčega i tri sahrane – u Beogradu, Amsterdamu i Njujorku. Da li ostajete pri tome da jedna bude u Beogradu?

- Ne. Otkako su mi roditelji umrli, odustala sam od te ideje. To nije zemlja koju ja poznajem. Ja se ne osećam ni kao Srpkinja, ni kao Crnogorka. Ja sam Eksjugoslovenka. Potičem iz zemlje koje više nema.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Getty