Ana Ivanović: Odana sam i pažljiva prema tuđim emocijama

Ana Ivanović: Odana sam i pažljiva prema tuđim emocijama

Autor: | 08/08/2016

0


Venčanje Ane Ivanović sa nemačkim reprezentativcem Bastijanom Švajnštajgerom podstaklo je mnoge na pitanje da li će lepa Srpkinja nastaviti svoj sportski put ili je odlučila da životno kormilo usmeri u druge vode.

Ovu dilemu razrešila je u nedavnom intervjuu za nemačko izdanje magazina “Vog”, u kojem je pozirala u sportskoj opremi, a potom i u elegantnoj crnoj toaleti sa diskretnom šminkom i nakitom.

Uz prepoznatljiv osmeh odgovarala je na pitanja o svojim ciljevima, kao i očekivanjima javnosti koja poslednjih godina više pažnje poklanja njenom privatnom životu, s obzirom na to da rezultati na terenu uporno izostaju.

- Pogled u moje snove. Nikada nisam želela da budem samo devojka koja igra tenis - napisala je Ana na „Fejsbuku“, najavljujući intervju, na čijem je početku otkrila zašto se odlučila baš za tenis.
- Tenisom sam počela da se bavim zbog Monike Seleš. Ona je bila moj idol. Dopadao mi se njen agresivan nastup na terenu, a zbog činjenice da je i ona iz Srbije mogla sam da se poistovetim sa njom i da verujem da ću i ja biti jednako uspešna. Poštujem Monikinu borbu za prava žena u teniskom svetu, koji je danas tu gde jeste i njenom zaslugom. Kasnije sam počela da se upoznajem i sa ostalim stvarima koje profesionalno bavljenje sportom nosi. Između ostalog, publicitet i pažnja medija. Polako sam uviđala da se moj profesionalni život ne bazira samo na tenisu. Ali ugledam se na Meril Strip, Džesiku Albu i Blejk Lajvli. To su izuzetno uspešne žene, kojima je pošlo za rukom da uprkos karijeri zadrže privatni život unutar svoja četiri zida i budu cenjene zbog onoga što jesu. Njima se zaista divim.

Na pitanje šta smatra svojim najvećim uspehom Ana je pomenula podizanje pehara u Parizu, ali i nešto što smatra velikim dostignućem van terena.

- Trijumf na “Rolan Garosu” i pozicija broj jedan na „WTA“ listi iste nedelje svakako je najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri i nešto o čemu sam maštala kao devojčica. Pobede su me “uvukle” u profesionalni svet sporta. Imam sreće da mi tenis otvara mnoga vrata, pružajući priliku i za druge stvari. Kao ambasador “Unicefa” pomažem ljudima i trudim se da deci podižem svest o važnim životnim stvarima.

Kada se poveo razgovor o neuspesima, na trenutak joj je nestao osmeh, ali se ubrzo vratio na njeno lice i iskreno je odgovorila kako se suočava sa porazima.

- Nije lako nositi se sa neuspesima. Imala sam mnogo uspona i padova, a kao perfekcionista nisam uvek spremna na to. Kada ne uspem da ostvarim cilj, ne osećam da sam razočarala samo sebe, već i svoj tim, porodicu, prijatelje, ljude koji me podržavaju. To je najteži deo. Međutim, s vremenom shvatite da su porazi sastavni deo života. Važno je da ništa ne shvatate lično, da se podignete posle svakog pada i nastavite put ka ostvarenju svojih snova. Ponekad u tim najtežim trenucima naučite neke najvažnije stvari o sebi. Mislim da se slika razbistri tek posle određenog vremena. Porodica me podržava u svemu, kao i bliski ljudi, a tada se najbolje pokaže ko vam je iskreni prijatelj - rekla je zanosna Beograđanka i dodala da je u životu najvažnije ne odustajati.

- Moj savet mladima je da slede svoje snove. Svi smo talentovani na ovaj ili onaj način i svako može da dostigne maksimum. Ne smete da dozvolite da vas neko presretne na putu njegovog otkrivanja i učini vas nesigurnim. To učite s vremenom. Nije uvek lako, ali zato je izuzetno važno da uz sebe imate odabran krug ljudi, koji će biti tu da vas podrže kada zastanete i istraju zajedno sa vama na putu kojim idete. Danas je prisutan izuzetan pritisak na žene, posebno mlade devojke, kojima se diriguje kako bi trebalo da se ponašaju, kako da izgledaju i tome slično. Zato je bitno da shvatite ko ste vi zaista, šta je vaša suština i da je najvažnija lepota koja dolazi iznutra - ističe teniserka čije će fotografije sa venčanja u Veneciji dobiti prostor i u avgustovskom broju nemačkog izdanja magazina “Vog”.

Na pitanja o privatnom životu Ana ni ovoga puta nije odgovarala, dosledna odluci da intimne detalje drži strogo u okvirima porodice.


- „Žuta štampa“ definitivno ima znatno manju moć od kada su se pojavile društvene mreže. Zahvaljujući njima možete da uputite direktnu poruku i kažete istinu. To je odličan način da se izrazite i otkrijete koliko smatrate da treba. Veoma sam zatvorena osoba, privatnost čuvam za sebe i mislim da imam pravo na to - objasnila je dvadesetosmogodišnja lepotica i otkrila kako za nju postoje dve Ane, jedna na terenu i druga van njega.

- Ne doživljavam sebe isto kada sam na ta dva polja. Na terenu sam agresivna, odlučna i veoma takmičarski nastrojena. Umem i u privatnom životu da pokažem taj duh, ali sam vrlo odmerena. Odana sam i pažljiva prema tuđim emocijama.

Na pitanje koje snove sada sanja, srpska sportska zvezda odgovorila je da polako, ali sigurno energiju usmerava ka pokretanju sopstvenog biznisa, mada je nogama i dalje čvrsto na teniskim borilištima.

- Još sanjam o pobedama na grend-slem turnirima. Mislim da imam kvaliteta i mnogo radim na tome da ih dostignem. Nadam se da će se to dogoditi bar još jednom u mojoj karijeri. Srećna sam što sam takvu pobedu doživela kada sam bila vrlo mlada, tako da imam vreme za nove trijumfe. S druge strane, tu su još neka interesovanja. Želim da jednog dana pokrenem sopstveni biznis, nešto potpuno drugačije od sporta i verovatno više okrenuto umetnosti, oblasti koju želim da istražim. Osim toga, prihvatila sam da učestvujem u nekim velikim projektima i nadam se da ću i u budućnosti moći da se time bavim - zagonetno završava jedna od najlepših sportistkinja sveta.

Komentari (0)

Loading
Deana Đukić Bella