Zbog komentara o Aboridžinima: Marinu Abramović optužili za rasizam

Zbog komentara o Aboridžinima: Marinu Abramović optužili za rasizam

Autor: | 18/08/2016

0

U iščekivanju zbirke memoarskih zapisa Marine Abramović, koja bi trebalo da se pojavi u oktobru, javnost je opet ustalasao skandal izazvan izjavom umetnice performansa.

Marinin komentar, označen kao rasistički, pokrenuo je lavinu komentara i polemika, a tiče se australijskih starosedelaca Aboridžina, koje je opisala "ne baš biranim rečima".

- Izgledaju kao dinosaurusi. Oni su jako čudni i drugačiji, treba ih tretirati kao živo blago. Ali ne tretiraju ih tako. Istovremeno, kada ih tek upoznate, morate da se potrudite. Pre svega, u očima zapadnjaka oni grozno izgledaju - napisala je između ostalog umetnica.

Ovaj citat je izazvao burne reakcije. Na Tviteru se pojavio i hešteg #TheRacistIsPresent (rasista je prisutan, kao parafraza naziva kultnog Marininog performansa u MoMA).

Marina je brzo reagovala i na Fejsbuku objasnila kako je reč o njenim dnevničkim zapisima koji se neće naći u finalnoj verziji knjige. Poručila je da su citirani delovi njena inicijalna reakcija koja ne predstavlja njene današnje stavove.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Getty Images