Napustila nas naša velika dramska umetnica: Preminula Mira Stupica

Napustila nas naša velika dramska umetnica: Preminula Mira Stupica

Autor: | 19/08/2016

0

Čuvena srpska glumica Mira Stupica preminula je noćas u Beogradu u 93. godini.

Samo pre dva dana diva srpskog pozorišta proslavila je 93. rođendan u krugu svojih najbližih.

Živela u staračkom domu u Zemunu. Njena bliska prijateljica je tada rekla da se glumica obradovala članovima porodice koji su je posetili tog dana.

Karolina Todorović, supruga glumca Bore Todorovića, brinula je o Miri poslednjih godina. Ona je za "Alo!" potvrdila da je slavna glumica preminula.

- U šoku sam. Molim vas razumite da porodica sada ne može mnogo da priča. Prikupljamo papire koji su potrebni - rekla je za "Alo!" Karolina.

Glumica je pretrpela težak moždani udar u četvrtak uveče. Ona je primljena na Neurološko odeljenje Urgentnog centra u Beogradu, gde je i operisana, ali nije uspela da se oporavi, prenose "Novosti".

Mira Stupica je rođena 17. avgusta 1923. godine u Gnjilanu.

Bila je glumica velikog talenta i širokog stvaralačkog raspona, koja je obeležila celo razdoblje pozorišnog života u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata.

Mira Stupica je već od malena pokazivala glumački talenat i kao učenica beogradske Trgovačke akademije glumila je u školskim predstavama.

Prelomnu tačku u njenoj karijeri predstavljalo je stupanje u Jugoslovensko dramsko pozorište i susret sa Bojanom Stupicom, koji joj je kasnije postao suprug, i koji je imao veliki uticaj na sazrevanje njenog glumačkog talenta.

Tokom duge karijere ostvarila je brojne antologijske uloge, posebno u delima Šoa, Brehta, Držića, Marinkovića, Pirandela i Kohouta, što joj je donelo brojne nagrade i priznanja.

Pamtiće se i njena gluma u "Gospođi ministarki" Branislava Nušića. Igrala je, brojne glavne uloge, i u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Filmsku karijeru je započela u filmu "Bakonja fra Brne" F. Hanžekovića. Glavne likove glumila je i u filmovima "Jara gospoda"(1953), "U mreži"(1956) B. Stupice, "Bila sam jača" (1953) G. Gavrina, "Stojan Mutikaša" (1954) F. Hanžekovića, "Delije" (1968) M. Popovića, "Krvava bajka" (1969) T. Jankovića, "Doručak sa đavolom" (1971) M. Antića i "Kako umreti" (1972) M. Stamenkovića.

Niz uloga odigrala je i na televiziji, gde je posebno zapažena kao Kika Bibić u TV seriji "Bukvar".

Dobila je nagradu "Dobričin prsten", Statuetu Joakim Vujić, i Nagradu Pavle Vuisić.

Komentari (0)

Loading
story.rs/NP arhiva hello
Tagovi: mira stupica

Pročitajte još