Ristovski i Glogovac podelili "Zlatni lešnik" (video)

Ristovski i Glogovac podelili "Zlatni lešnik" (video)

Autor: | 17/09/2016

0

Srpski glumci Nebojša Glogovac i Lazar Ristovski ravnopravno su podelili nagradu "Zlatni lešnik" za najbolju mušku ulogu na Festivalu filmske režije LIFFE u Leskovcu.

Žiri devetog Festivala filmske režije LIFFE u Leskovcu jednoglasno je odlučio da hrvatskom reditelju Zrinku Ogresti dodeli gran-pri "Živojin Žika Pavlović" za režiju filma "S one strane", saopšteno je danas.

Članovi žirija - reditelj Srdan Golubović i glumica Nataša Ninković iz Srbije i reditelj iz Hrvatske Ognjen Sviličić rekli su na konferenciji za novinare da odluka nije bila ni laka ni jednostavna, budući da je u konkurenciji bilo 12 "odličnih" dugometražnih igranih filmova.

- Gran-pri je dodeljen zbog izuzetnog režijskog pristupa koji nas sigurnom rukom provodi kroz lavirinte emocija glavnih junaka - objasnila je odluku Nataša Ninković.

Taj hrvatski film, u kome glavne uloge imaju Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, govori zapravo o teretu rata iz devedesetih koja jedna porodica nosi na svojim plećima.

Drugu nagradu za film "Naša svakodnevna priča" dobila je Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, koja je prisustvovala konferenciji za novinare i koja je kazala da je posebno srećna što priznanje dolazi od kolega režisera, dok je treća nagrada dodeljena srpskom reditelju Olegu Novkoviću za film "Otadžbina".

Dodeljene su i tradicionalne nagrade "Zlatni lešnik" za najbolju žensku i mušku ulogu.

Dobitnica te nagrade je Ksenija Marinković iz filma "Ustav Republike Hrvatske", a nagradu za najboljeg glumca ravnopravo dele Lazar Ristovski koji igra glavnu ulogu u "Dnevniku mašinovođe", i Nebojša Glogovac za ulogu u "Ustavu Republike Hrvatske".

Specijalna nagrada dodeljena je makedonskom reditelju Svetozaru Ristovskom za film "Lazar", uz obrazloženje da je reč o filmu koji "nam sigurnom i odmerenom režijom prikazuje jedan trenutak svoje zemlje i likove koji su uhvaćeni u vrtlogu turbuletnih vremena".

Prvi put ove godine dodeljena je i nagrada za najbolji film studenata Filmske dramske umetnosti "Radomir Bajo Šaranović" i ta nagrada dodeljena je Katarini Mutić za film "Žurka je večeras".

U konkurenciji je bilo 12 filmova, a član žirija Kosta Peševski rekao je da će se naredne godine na LIFFE takmičiti i studenti sa prostora bivše Jugoslavije.

Nagrade će biti uručene večeras na svečanom zatvaranju petodnevnog Festivala režije u Leskovcu.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hello/arhiva