Marina Abramović je najuticajnija osoba u svetu umetnosti

Marina Abramović je najuticajnija osoba u svetu umetnosti

Autor: | 23/09/2016

0

Marina Abramović proglašena je za najuticajniju osobu u svetu umetnosti u okviru istraživanja koje svake godine organizuje priznati portal "Artnet Titans".

Artnet je vodeći portal za prodaju, kupovinu i istraživanje umetnina. Svake godine bira najuticajnije osobe iz sveta umetnosti: umetnike, kustose, pokrovitelje, likovne teoretičare...

Pobednica takmičenja za 2016. godinu je Marina Abramović, svetska poznata umetnica srpsko-crnogorskih korena sa adresom u Americi.

Marina Abramović predstavlja personifikaciju scenske konceptualne umetnosti i već nekoliko decenija koristi svoje telo kao alat na šokantne načine.

Njen umetnički put je počeo od života u kombiju sa tadašnjim dečkom, do višemesečnih performansa u jednom od najprestižnijih muzeja na svetu, MoMA. U oktobru izlazi i njena autobiografija koja se sa nestrpljenjem očekuje.

Ova nagrada za osnovni cilj ima da prepozna ključne događaje u svetu umetnosti te godine, kao i ljude koji su glavni pokretači tih događaja, ali bitan je kriterijum i uticaj na umetnost koju osobe poseduju.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Getty Images

Najnovije vesti